Skip to Main Content

Een specifiek boek zoeken

Om een boek te vinden kunt u het beste zoeken op een combinatie van auteursnaam en titel.

U zoekt bijvoorbeeld:  

Williams, Julia Lloyd, and S.A.C Dudok van Heel. 2001. Rembrandt's Women. Munich: Prestel.

U typt in de zoekbalk een combinatie van de achternaam van (één van) de auteur(s) en de hele titel of een deel daarvan tussen aanhalingstekens. Door gebruik te maken van de zoeksleutels au: en/of ti: verbetert u het zoekresultaat.

au: Dudok van Heel ti:"Rembrandt's women"

Vaak zal het juiste boek op de eerste pagina met resultaten verschijnen. Behalve het boek vindt u vaak ook artikelen waarin het gezochte boek besproken wordt. Het record voor het boek heeft een afbeelding van de cover van het boek, of een icoontje van een boek. De besprekingen herkent u door het icoontje van een artikel.

icon material type book icon material type article

Als u teveel resultaten krijgt of de artikelen niet wilt zien kunt u gebruik maken van het filter voor materiaalsoort om alleen boeken te tonen.

                screenshot SmartCat. filter materiaalsoort

 

​Als u het boek niet vindt is het niet aanwezig in Groningen. U kunt uw zoekactie uitbreiden naar bibliotheken in Nederland of bibliotheken wereldwijd.

Als er helemaal geen resultaten gevonden worden krijgt u een link waar u op kunt klikken                screenshot SmartCat. pop-up scope aanpassen             ​

Als er wel resultaten zijn, maar niet de gewenste titel, dan kunt u uw zoekactie uitbreiden door bij de filters links in het scherm te kiezen voor bibliotheken wereldwijd.

                screenshot SmartCat. filter bibliotheek

 

Rechts onder de zoekbalk kunt u klikken op geavanceerd zoeken. Dit opent een uitgebreid zoekscherm waarin u uw zoekopdracht vooraf kunt verfijnen.

U kunt meerdere zoektermen in verschillende velden combineren en u kunt vooraf filters instellen voor het soort publicatie dat u zoekt en voor de periode waarin de publicaties zijn verschenen.

 

 

 

Zoeksleutels zijn de afkortingen waarmee u kunt aangeven in welk veld in de catalogusrecords gezocht moet worden. In het voorbeeld bij snel zoeken zijn de sleutels voor auteur (au:) en titel (ti:) gebruikt, maar er zijn nog veel meer van dergelijke zoeksleutels.

Bij het zoeken naar boeken zou u de volgende sleutels kunnen gebruiken:

Zoeken op... Zoeksleutel Voorbeeld
Alle woorden kw:

de ingevoerde termen worden gezocht in meerdere velden zoals auteur, titel, trefwoorden en samenvatting etc.

Auteur au:

au:Visser

Titel ti:

learning extreme events  (titel bevat deze woorden)

"learning from single extreme events" (titel bevat deze frase)

Serie se: se:"oxford history of the United States"  (om alle delen van de serie te vinden)
Jaar van publicatie yr:

yr:1999

yr:199? (1990-1999)

Materiaal-

soort

x0: x0:book
Uitgeverij pb: pb:brill

 

Hoe krijg ik het boek in handen?

Als een boek in Groningen beschikbaar is ziet u in de resultatenlijst staan: 

                screenshot SmartCat. beschikbaar RUG

In de resultatenlijst wordt van een boek maar 1 editie getoond. Dit is de meest recente editie die in de UB Groningen aanwezig is.

                screenshot SmartCat. item in zoekresultaat

Direct onder de beschrijving wordt (indien van toepassing) verwezen naar andere edities in de collectie en naar de records van het werk in bibliotheken elders.

Als u klikt op de titel wordt de uitgebreide beschrijving geopend. Rechts naast de beschrijving staat het venster opties voor toegang.

                screenshot SmartCat. opties voor toegang

Online toegang leidt direct naar het ebook, of naar een overzicht van beschikbare links. (Meer informatie over e-books vindt u op de website van de bibliotheek).

Request opent het aanvraagformulier voor het lenen van een gedrukt exemplaar. Als er meerdere exemplaren zijn, kunt kiezen tussen 'een willekeurig exemplaar' of 'een specifiek exemplaar'. Gebruik 'een specifiek exemplaar' alleen als dat echt nodig is.  Verder kunt u selecteren bij welke locatie u het boek wilt ophalen. Aangevraagde boeken worden op die locatie in de self-service kast geplaatst. Als het boek voor u klaar staat ontvangt u een e-mail. U kunt het boek dan uit de self-service kast halen en aan uzelf uitlenen met de automaat.

Een link in het opties voor toegang venster leidt naar de uitgebreide bezitsgegevens onder de titelbeschrijving.

 

Een magazijnboek lenen (video)

Een boek van de studiezaal lenen (video)

 

Als het boek dat u zoekt niet aanwezig is in Groningen verschijnt er (als er geen andere resultaten zijn) een link waarmee u uw zoekopdracht kunt uitbreiden naar bibliotheken wereldwijd:

                screenshot SmartCat. pop-up scope aanpassen

Niet in Groningen aanwezige boeken kunt u aanvragen via de knop 'Aanvragen bij een andere bibliotheek'.

Er zijn situaties waarin een boek niet beschikbaar is en er geen knop is om een IBL-aanvraag in te dienen. Via 'Mijn account' is het dan wel mogelijk om een aanvraag in te dienen. 

                screenshot SmartCat. mijn account. aanvragen

Gebruik in 'mijn account' op het tabblad 'aanvragen' de knop 'nieuwe aanvraag'. Dit opent het aanvraagformulier waarmee u in Groningen niet beschikbaar materiaal kunt aanvragen.

 

Voor studenten en medewerkers is binnenlands IBL gratis. 

Meer informatie over IBL en IBL-tarieven

 

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts:

Subjects: Information Literacy, SmartCat, Systematic Review, OER