Informatievaardigheden - CIW studiejaar 1: Bibliografische bestanden

Communication & Mass Media Complete

Product banner image

Communication & Mass Media Complete is het belangrijkste bibliografische bestand voor het vakgebied Communicatie en Informatiewetenschappen (CIW). Het bevat verwijzingen naar artikelen uit meer dan 850 tijdschriften. Dit zijn de belangrijkste  tijdschriften uit de gehele wereld op het gebied van communicatie en media. Door dit bestand te gebruiken kun je je zoekactie dus beperken tot alleen publicaties uit het onderzoeksgebied Communicatie en Informatiewetenschappen. Dit zal het aantal niet-relevante publicaties verkleinen.

De voertaal van Communication & Mass Media Complete is Engels, de zoekschermen zijn in het Engels en de gestandaardiseerde trefwoorden ook.

Vooral de ADVANCED SEARCH biedt veel zoekmogelijkheden. Je kunt je zoekactie beperken tot bepaalde zoekvelden van de beschrijving. Je kunt ook gestandaardiseerde trefwoorden gebruiken, die bij Communication & Mass Media Complete SUBJECT TERMS heten. Daarnaast kun je filteren op specifieke publicatietypes, peer reviewed materiaal en publicaties in een bepaalde taal.

Het bestand heeft een thesaurus, maar als je wilt weten wat relevante gestandaardiseerde trefwoorden voor je onderwerp zijn kun je het best zelf eerst een zoekactie met eigen zoekwoorden doen en dan bij een relevant artikel kijken welke trefwoorden genoemd worden in het veld SUBJECT TERMS.

Link naar Communication & Mass Media Complete

Als je meer informatie over het zoeken in Communication & Mass Media Complete wilt kun je gebruik maken van de online help. Deze vind je rechts bovenaan het scherm. Je kunt ook de online tutorials bekijken die de leverancier (EBSCO) aanbiedt.

Enkele filmpjes over EBSCOhost en Communication & Mass Media Complete.

MLA International Bibliography

Image result for mla logo image

MLA is een uitgave van de Modern Language Association of America. Dit bibliografisch bestand verwijst naar publicaties op het gebied van moderne talen en literaturen, algemene taalwetenschap en folklore. Het bevat verwijzingen uit meer dan 4.400 tijdschriften, seriewerken en boekbijdragen. MLA heeft een thesaurus en werkt dus met gestandaardiseerde trefwoorden. Het biedt uitgebreide zoekmogelijkheden. Het heeft o.a. een index voor (de juiste vorm van) auteursnamen.

Link naar MLA

EBSCO Host Basic search tutorial

Linguistics and Language Behavior Abstracts

Het bibliografisch bestand LLBA indexeert en geeft samenvattingen van de internationale literatuur op het gebied van de linguïstiek en aanverwante disciplines in de taalwetenschappen. Het bestand dekt alle aspecten van de taalstudie, inclusief fonetiek, fonologie, morfologie, syntaxis en semantiek.

Er wordt gestreefd naar een complete dekking van verschillende onderdelen van de linguïstiek met inbegrip van decritieve, historische, comparatieve, theoretische en geografische taalwetenschap. Het bestand biedt samenvattingen van tijdschriftartikelen en verwijzingen naar boekbesprekingen waarbij wordt geput uit meer dan 1.500 periodieken en seriële publicaties en geeft tevens samenvattingen van boeken, hoofdstukken uit boeken en dissertaties.

LLBA biedt uitgebreide zoekmogelijkheden en bevat een thesaurus.

Link naar Linguistics and language behavior abstracts (LLBA)

Als je meer informatie over het zoeken in LLBA wilt kun je gebruik maken van de online LibGuide:

Meer informatie over het gebruik van ProQuest en LLBA

Scopus

Scopus is een groot interdisciplinair bibliografisch bestand met abstracts en citaties van peer-reviewed literatuur: wetenschappelijke tijdschriften, boeken en conference proceedings. Het geeft een uitgebreid overzicht van de research output in the volgende disciplines: science, technology, medicine, social sciences, and arts and humanities.subject coverage scopus image

Gebruik de Communication and Information sciences LibGuide voor het vinden van relevante bestanden

De Universiteitsbibliotheek Groningen biedt toegang tot vele bibliografische bestanden die gebruikt kunnen worden om publicaties te vinden. Om studenten te helpen om de beschikbare bronnen voor hun onderzoeksgebied te vinden heeft de bibliotheek een aantal online gidsen gemaakt: de z.g. LibGuides

Om uit te vinden welk bestand voor jouw onderwerp het meest geschikt is gebruik je de LibGuide voor CIW. Deze bevat de belangrijkste bibliografische bestanden voor jouw onderzoeksgebied.

Andere relevante LibGuides voor het CIW vakgebied zijn:

EBSCO Host Advanced search tutorial