Informatievaardigheden - CIW studiejaar 1: Meer informatie over bestanden

Het openen van een elektronisch bestand

Er zijn verschillende manieren waarop je toegang tot een bestand kunt krijgen, maar het is in alle gevallen belangrijk om via de website van de Bibliotheek te gaan. Open nooit een bestand via Google, want dan krijg je geen toegang tot de full-text van artikelen.

• Ga naar de Digitale bronnen pagina on the website van de Bibliotheek. In dit overzicht vind je niet alleen bibliografische of full-text bestanden, maar ook elektronische woordenboeken, medische atlassen, statistiekbestanden, beeldbestanden etc.
  • Gebruik de LibGuide voor Communication and Information sciences. Dit geeft je een overzicht van alle bestanden die relevant zijn voor deze discipline.

Doorlinken naar de full-text

In de meeste bibliografische bestanden die de Universiteitsbibliotheek aanbiedt wordt een link gegeven van de bibliografische beschrijvng naar de volledige tekst van het artikel of e-book. Door de Get It!-knop te gebruiken kun je zien of jij, als RUG student, toegang hebt tot de volledige tekst. Anders gezegd, of de Bibliotheek een licentie op het e-book of het e-tijdschrift heeft. De Get It!-knop heeft dezelfde functie als de View Now knop in SmartCat. Ook bieden full-text bestanden hun eigen linken naar de tekst in PDF of HTML aan.

Voor Google Scholar geldt dat wanneer je vanuit huis werkt je eerst de Get it! functionaliteit moet installeren om door te kunnen linken naar de volledige tekst. Ga naar het hoofdstuk Google Scholar in deze LibGuide om te zien hoe je dit moet doen.

Als je in een bestand geen link naar de volledige tekst ziet betekent dat dat de Bibliotheek van de Universiteit van Groningen geen abonnement op de elektronische versie van het betreffende tijdschrift of boek heeft. Maar de Bibliotheek heeft mogelijk wel een gedrukt exemplaar. Ga dan naar SmartCat om te checken of dit inderdaad zo is en zo ja, waar het staat in de bibliotheek.

Het bewaren van literatuurverwijzingen

Alle elektronische bestanden bieden de mogelijkheid tot het opslaan van verwijzingen naar literatuur die je wilt gebruiken. Je hoeft ze dus niet zelf op te schrijven of te kopiëren naar een Word-document. Als je een interessante publicatie hebt gevonden kun je deze opslaan in een folder of naar je e-mailadres versturen.

In sommige bestanden kun je een account openen en de literatuurverwijzingen definitief, dat wil zeggen voor een langere periode opslaan. Je kunt verwijzingen exporteren in verschillende formats. Je kunt ze exporteren naar referentiebeheerprogamma's zoals RefWorks. De Bibliotheek van de Universiteit van Groningen biedt RefWorks cursussen aan.

Alleen informatie vinden die in de eigen bibliotheek full-text aanwezig is

Bibliotheken zijn niet altijd geabonneerd op volledige elektronische tijdschriften- en boekenpakketten, maar slechts op een deel daarvan. Als je op zoek bent naar uitsluitend materiaal dat full-text beschikbaar is in de eigen bibliotheek, dan kun je dat in veel bestanden aangeven.

Je kunt dan opties aan- of uitvinken, zoals:

• hide unsubscribed content
  • full-text access only

Bestanden en SmartCat

De beschrijvingen van alle publicaties in de bestanden van de Bibliotheek zijn ingevoerd in SmartCat. SmartCat is de lokale versie van WorldCat, dat een heel groot bestand is waarin je de collecties van bibliotheken uit de hele wereld kunt vinden.

Je kunt je afvragen waarom het dan toch nodig is om in de specifieke bestanden te gaan zoeken als de inhoud daarvan toch al in SmartCat zit.

Het antwoord is dat de zoekmogelijkheden verschillen. Bibliografische bestanden bieden de mogelijkheid om heel precies te zoeken. En wat full-text bestanden betreft, deze maken het mogelijk om in de volledige tekst te zoeken. SmartCat biedt al deze mogelijkheden niet.

Er zijn overeenkomsten tussen Google Scholar en SmartCat. Beiden zijn zeer omvangrijke bestanden waarin het niet mogelijk is om heel precies te zoeken. Er zijn ook verschillen. De zoekmogelijkheden zijn verschillend en de inhoud ook. Niet elke GS publicatie zit in SmartCat en omgekeerd.

Voor het vinden van boeken is SmartCat het meest geschikt. Ook als je op zoek bent naar een artikel waarvan je de titel kent, is het handig om SmartCat te gebruiken.