Informatievaardigheden - CIW studiejaar 1: Antwoorden

Vraag 1 + antwoord

Je wilt alleen maar boeken of artikelen vinden die beschikbaar zijn bij de Bibliotheek van de Universiteit van Groningen. Deze kun je het best opzoeken in:

1. Een bibliografisch bestand
  2. SmartCat
  3. Google Scholar

2. SmartCat

In SmartCat kun je je zoekactie beperken tot alleen zoeken in de collectie van de Unviversiteit van Groningen.

Vraag 2 + antwoord

Open het bibliografisch bestand Communication & Mass media en zoek een artikel op van Heinemann, gepubliceerd in het tijdschrift Text and talk, dat gaat over reported speech.

In welk jaar werd dit artikel gepubliceerd?

Antwoord:

Dit is een complexe vraag waarbij je naar meerdere elementen moet zoeken in het bestand. Deze elementen zijn:

• auteur: Heinemann
  • onderwerp: reported speech
  • tijdschrifttitel: Text & talk

Het uitgebreide zoekscherm is de beste optie voor dergelijke complexe zoekacties.

Je zoekt naar de term Heinemann in het veld voor 'author'

Je zoekt naar de term "text & talk" in het veld voor 'publication name' (=source)

Je zoekt naar de term "reported speech" in een brede zoekactie (= all text, niet in een specifiek veld). Je zet het tussen aanhalingstekens omdat het een frase betreft.

Het artikel werd in december 2015 gepubliceerd.

Vraag 3 + antwoord

Open het bibliografisch bestand Linguistics and Language Behavior Abstracts en zoek een artikel van H.G. Widdowson over discount analysis uit 1995. In welk wetenschappelijk tijdschrift is dit gepubliceerd?

Antwoord:

Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Language and Literature.

Vraag 4 + antwoord

Open Google Scholar in het uitgebreide zoekscherm en beantwoord de volgende vraag:

D.A. Infante schreef een artikel dat in 1995 gepubliceerd werd in het tijdschrift Communication Education. Hoe vaak wordt dit artikel geciteerd door andere wetenschappers (volgens Google Scholar)?

Antwoord:

Je opent het uitgebreide zoekscherm door op het driehoekje in het zoekveld te klikken.

Type de naa, DA Infante in het auteursveld en de titel van het tijdschrift in het tijdschrift titelveld en dan vind je het artikel, met de titel 'Teaching students to understand and control verbal aggression'.

Op 15 januari was het 136 keer geciteerd. Het is mogelijk dat de score volgende week al weer hoger is. Dat hangt er vanaf of er inmiddels nieuwe artikelen in het bestand zijn opgenomen die dit artikel citeren.

Vraag 5 + antwoord

Welke bewering is correct over zoeken op internet?

1. Je kunt alle artikelen die je in bibliografische bestanden vindt ook vinden in Google Scholar
  2. Google Scholar is geschikt voor breed zoeken in wetenschappelijke bronnen

Antwoord:

2. Google Scholar is geschikt voor breed zoeken in wetenschappelijke bronnen. Maar je vindt lang niet alle artikelen die je door te zoeken in bibliografische bestanden wel vindt.