Academic skills: Ik zoek een boek

Bedrijfskunde mentoren en mentorgroepen 1e jaars

Boeken?

Tijdens je studie zul je je informatie voor een belangrijk deel halen uit boeken.
De Universiteitsbibliotheek van de RUG bezit zo'n 3,5 miljoen items, voor het merendeel boeken en e-books. Slechts een beperkt deel daarvan staat in een zgn. 'open opstelling' in de boekenkasten van de leeszalen in de UB Binnenstad, UB Zernike, de Bibliotheek GMW en de CMB; ongeveer driekwart van alle boeken staat in de gesloten magazijnen.

Het merendeel van al die boeken is te leen, maar het zijn er veel teveel om 'zomaar' wat langs te struinen in de hoop dat je het juiste boek vindt.

Vandaar dat je eigenlijk altijd de bibliotheekcatalogus (SmartCat)  nodig hebt om de juiste boeken te vinden die passen bij jouw zoekvraag.

Een bibliotheekcatalogus bevat de beschrijving, beschikbaarheid en vindplaats van boeken, tijdschriften en andere items uit een bepaalde collectie

E-books

Studenten en medewerkers van de RUG hebben via de Universiteitsbibliotheek  toegang tot ruim 450.000  e-books. Deze zijn allemaal ook te vinden via SmartCat. Via de View online-button in SmartCat krijg je online toegang tot het e-book.

view online-button

In veel gevallen kun je (delen van) het boek vervolgens downloaden en (tijdelijk) offline lezen op je computer, tablet of e-reader. Dit is afhankelijk van de licentie die de Universiteitsbibliotheek heeft kunnen afsluiten met de leverancier of uitgever.

Meer informatie over e-books bij de Universiteitsbibliotheek

Full text boeken via Internet

Wereldwijd zijn er verschillende initiatieven om gedigitaliseerde boeken full text via het World Wide Web aan te bieden. Meestal gaat het om oudere boeken, waarvan de  wettelijke copyrighttermijn is verstreken, maar er worden soms in samenwerking met uitgevers en bibliotheken ook recentere en zelfs nieuwe boeken online full text aangeboden.

De bekendste en grootste aanbieder is Google via zijn zoekmachine Google Books

In Delpher van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Je kunt ze allemaal woord voor woord doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen, waaronder die van de RUG.

Via de Digitale bronnen op de Bibliotheekportal heb je o.a. toegang tot bestanden als Early English Books Online en Early Dutch Books Online.

Wat is SmartCat?

SmartCat is de bibliotheekcatalogus van de Universiteitsbibliotheek van de RUG (UB Binnenstad, UB Zernike en CMB). Je vindt hierin alle boeken, e-books, tijdschriften, e-journals, handschriften, kaarten, dvd's enz. van de Universiteitsbibliotheek, met informatie over de plaatsing en beschikbaarheid van gedrukt materiaal, en links naar online toegankelijke e-books uit de collectie.

SmartCat is ook een zogeheten 'discovery tool'. Anders dan bij traditionele bibliotheekcatalogi vind je in SmartCat ook de artikelen uit alle e-journals waar de RUG toegang toe heeft, mét een link om ze online te kunnen lezen of te kunnen downloaden. Ook kun je er de collecties van andere Nederlandse en buitenlandse bibliotheken mee doorzoeken.

Zoeken met SmartCat - enkele tips

Bestaat je zoekterm uit een samengestelde term of een frase, zet deze dan tussen dubbele aanhalingstekens. Voorbeelden: "sociale media", "human resource management". Datzelfde geldt wanneer je de hele boektitel kent en deze uit meerdere woorden bestaat, bijv. "room with a view".

Zoek je naar werken van een bepaalde auteur? Zowel 'Mark Twain' als 'Twain, Mark' werkt. Nog beter: typ 'au: Mark Twain' in het zoekvenster of gebruik de mogelijkheid om in het Geavanceerd Zoeken-scherm specifiek op auteur te zoeken.

Bijzonderheden

- SmartCat zoekt standaard binnen het bezit van de Universiteitsbibliotheek Groningen. Je kunt er ook voor kiezen om werelwijd naar boeken en tijdschriftartikelen naar te gaan zoeken.

- Edities en formaten: Controleer bij de titelbeschrijving altijd de tab 'Edities en formaten' in het resultaatscherm. SmartCat presenteert daarin alle beschikbare edities, dus ook de meest recente, en ook eventuele e-bookversies.

- Informatie over je uitleningen en reserveringen vind je, nadat je bij 'Inloggen' bent ingelogd, onder 'My account'.

Meer informatie over SmartCat: Er is een speciale LibGuide met meer uitgebreide informatie over SmartCat.

Informatie over lenen

Wat als een boek niet aanwezig is bij de RUG?

Materiaal (zowel boeken als artikelen) dat niet aanwezig is bij de RUG kun je in SmartCat aanvragen uit een andere bibliotheek via het interbibliothecair leenverkeer (IBL).

Aanvragen materiaal via IBL