Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

TIPS

Kluwer navigator 
Algemene tip: Start eerst Legal Intelligence op en open een document dat in Kluwer Navigator zit (bijv.: de NJ).
Je komt daardoor zonder nog een keer inloggen in Kluwer Navigator. Laat je browser openstaan.

Zoeken op auteursnaam
Wanneer je zoekt op: S. Renssen, zet dan aanhalingstekens om de auteur heen: “s. renssen”.
Klik nu op de tab: literatuur en filter op datum indien gewenst.

Zoeken op onderwerp
Wanneer je zoekt op meerdere termen dan combineert KN automatisch alle zoektermen met EN. Alle zoektermen komen voor in je zoekresultaat. 
Voeg een alternatieve term aan je zoekactie toe met: OF. 

Zoeken op onderwerp met een wetsartikel
Soms kun je een wetsartikel als zoekterm gebruiken. Art. 7:23 BW betreft bijv.: de klachtplicht van de koper (consumentenrecht). Zet aanhalingstekens om het wetsartikel heen: “art. 7:23 BW”. Klik nu op de tab: literatuur en filter op datum indien gewenst.

Verfijnen van onderwerp
Voeg een zoekterm toe bijv.: "art. 7:23 BW" "digitale inhoud" Klik nu op de tab: literatuur of op jurisprudentie of filter op datum indien gewenst.

Verbreden van onderwerp
Voeg een zoekterm toe met OF bijv.: "art. 7:23 BW" "digitale inhoud" OF "goederen met digitale elementen". Klik nu op de tab: literatuur of op jurisprudentie of filter op datum indien gewenst.

Zoeken van een bepaald tijdschrift, of boek 
Via de zoekbalk kun je door een deel van de uitgavenaam in te geven snel de juiste uitgave vinden.

Navigeren: Zoekgeschiedenis
Wanneer je zoekt en binnen het resultaat een document bekijkt kun je eenvoudig naar je zoekgeschiedenis terug door te klikken op: Home en daarna in de lege zoekbalk te klikken .De zoekgeschiedenis verschijnt. 

Door te klikken op het potlood worden de zoektermen weer in de zoekbalk geplaatst en kun je ze aanpassen of opnieuw zoeken op een eerdere combinatie van termen.

Inhoud van kluwer navigator
Wanneer je klikt op zoeken zonder een term in te vullen wordt zichtbaar wat de inhoud van kluwer navigator is.

Hoe wordt de relevantie van een zoekresultaat bepaald?
Door de plaats van je zoekterm(en) in het gevonden document. Documenten waarvan de zoektermen voorkomen in de titel van een document zijn het meest relevant en staan bovenaan in je zoekresultaat. Documenten waarvan de zoektermen voorkomen in de essentie en/of samenvatting komen hierna. En tenslotte zie je de documenten waarvan de zoektermen in de lopende tekst van het document voorkomen. Bij gelijke relevantie wordt het document waarin de zoektermen het vaakst voorkomen, het hoogst gerangschikt.  

Legal Intelligence

Zoeken op auteursnaam
Wanneer je zoekt op: Renssen dan toont LI alle auteurs met die naam in het menu. Kies de specifieke auteur, bijv.: S. Renssen. Filter nu op tijdschriften of op rechtspraak voor tijdschriftartikelen of annotaties van deze auteur.

Zoeken op onderwerp
Wanneer je zoekt op meerdere termen dan combineert LI automatisch alle zoektermen met EN. Alle zoektermen komen voor in je zoekresultaat.  Een alternatieve term aan je zoekactie toevoegen kan alleen via het formulier bij: uitgebreid zoeken. Uitleg volgt.

Zoeken op onderwerp met een wetsartikel
Soms kun je een wetsartikel als zoekterm gebruiken. Art. 7:23 BW betreft bijv.: de klachtplicht van de koper (consumentenrecht). Zet aanhalingstekens om het wetsartikel heen: “art. 7:23 BW”. Filter op: tijdschriften en daarna op artikelen om de literatuur te vinden. Filter op jaar indien gewenst.

Verfijnen van onderwerp
Voeg een extra term toe bijv.: "art. 7:23 BW" "digitale inhoud". (voeg aanhalingstekens toe). LI combineert automatisch alle zoektermen met EN. Alle zoektermen komen voor in je zoekresultaat. Klik nu op de tab: literatuur of op jurisprudentie of filter op datum indien gewenst.

Verbreden van onderwerp (alleen via: uitgebreid zoeken)
Uitgebreid zoeken vind je onder het vergrootglas. Voeg eerst de termen die je wilt combineren met EN namelijk: art. 7:23 BW digitale inhoud..
Gebruik hiervoor de zoekingang: Moet voorkomen. Door op + te klikken wordt de term toegevoegd aan je zoekactie.Je hoeft geen aanhalingstekens te gebruiken.

LI voegt de juiste codes aan je zoekterm.

Een zoekterm met OF voeg je toe door de zoekingang: Mag voorkomen te gebruiken. Vul in goederen met digitale elementen en klik op + om het toe te voegen aan je zoekactie.

Klik op zoeken en filter vervolgens op: tijdschriften en daarbinnen op artikelen om de relevante literatuur te vinden. Wanneer je niet filtert op literatuur dan zie je dat je een mooi overzicht krijgt van alle relevante documenten zoals het wetsartikel, een memorie van toelichting van de aanpassing in de wet die een richtlijn van de eu omzet en o.a. tijdschriftartikelen.

Zoeken van een bepaald tijdschrift
Zoek op de afkorting of titel en selecteer de titel uit het woordwiel. Sorteer het zoekresultaat op datum van publicatie. Het is niet mogelijk om te bladeren door een tijdschrift. Een uitzondering hierop is het NJB waarvan in het woordwiel de PDF-versie wordt aangeboden.

Navigeren: Zoekgeschiedenis
Wanneer je uitgebreid zoeken hebt gebruikt kun je je zoekactie aanpassen via:  U kunt de zoekcriteria hier wijzigen.Of rechtstreeks in het zoekbalkje aan de linkerkant.(wanneer je gewend bent aan de codering van LI).

 

Navigeren: Zoekgeschiedenis via het hoofdscherm
Wanneer je zoekt en binnen het resultaat een document bekijkt kun je eenvoudig naar je zoekgeschiedenis terug door te klikken op: LI waarmee je terugkomt in het hoofdscherm. Hier bewaart Legal Intelligence eerdere zoekacties die je vervolgens aanklikt om er opnieuw mee te zoeken en of je zoektermen aan te passen.

Informatiebronnen

Voor het nederlands recht in het algemeen zijn o.a. belangrijke informatiebronnen kluwer navigator, legal intelligence, opmaat en specifiek voor fiscaal recht is er de NDFR (Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht). Kijk bij quick links rechten voor de toegang. 

Een algemene niet/juridische informatiebron die belangrijk is bij je onderzoek is Smartcat

Algemene opmerking
Kluwer navigator, legal intelligence opmaat en NDFR (Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht) gebruiken allen o.a. de gratis toegankelijke informatie van overheid.nl met (wetgeving en parlementaire geschiedenis) en rechtspraak.nl (arresten).

Kluwer navigator
Portal van uitgever Kluwer met databases en tijdschriften en een aantal ebooks waaronder handboeken en commentaren van kluwer die de RuG in abonnement heeft. Overigens bevat Kluwer navigator ook Data Juridica, met (beschrijvingen) van tijdschriften en boeken van een groot aantal uitgevers.

Legal intelligence
Contentintegrator van uitgever Kluwer met tijdschriften van meerdere uitgevers en een aantal ebooks waaronder handboeken en commentaren die de RuG in abonnement heeft. 

Opmaat
Contentintegrator van uitgever SDU met tijdschriften en een aantal ebooks waaronder handboeken en commentaren van SDU die de RuG in abonnement heeft

NDFR
Portal van SDU met databases en tijdschriften en een aantal ebooks waaronder handboeken en commentaren van SDU die de RuG in abonnement heeft. !specifiek op het gebied van belastingrecht

Smartcat
Catalogus met beschrijvingen van en toegang tot (electronische) boeken en tijdschriften en soms tijdschriftartikelen van de collectie van de UB. De beschrijvingen zijn ook beschikbaar voor materiaal aanwezig in andere bibliotheken in nederland en/of wereldwijd. Slechts een klein deel van de tijdschriftartikelen zijn apart beschreven en daarmee terug te vinden op titelwoorden van het artikel. Wel toegankelijk via de tijdschrifttitel of opvraagbaar via de tijdschrifttitel bij andere bibliotheken in binnen- of buitenland.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts:

Subjects: Faculty of Law