Skip to main content

Nieuwe RefWorks - verzamel, organiseer, annoteer en citeer publicaties: Citeren in Google Docs

Verzamel, organiseer, annoteer en citeer publicaties met de nieuwe RefWorks

Google Docs Add-On voor RefWorks installeren

De add-on van RefWorks voor Google Docs kunt u vinden door te klikken op "Get Add-on" in Google Docsof door hier te klikken.

Citeren in Google Docs

RefWorks biedt twee tools om u te helpen met het schrijven van uw paper: Write-n-Cite (werkt met MS Word) en de RefWorks add-on voor Google Docs (waar het in deze tekst over gaat). U kunt ook een eenvoudige bibliography van uw referenties in RefWorks zelf.  

Alles wat u in uw RefWorks account toevoegt, wijzigt of verwijdert worden automatisch gesynchroniseerd met de Google Docs Add-on. 

Let op:  Voer wijzigingen NIET door in uw document, maar in uw RefWorks-database.

Installeren van de Google Docs Add-on voor RefWorks

 1. Open een leeg document en selecteer “Add-ons”, “Get Add-ons” en zoek dan naar “ProQuest RefWorks”.  Als u het gevonden hebt, klik dan op de “free” button om het toe te voegen.

     2.  Klik op Allow om de voorwaarden voor het gebruik van deze add-on te accepteren:


     3.  Vervolgens komt u in een nieuw document en kunt u beginnen met het schrijven van uw paper.

 

Werken met de RefWorks in Google Docs

 1. Begin met schrijven en als u een citatie wilt toevoegen, klik dan op “Add-ons”, “ProQuest RefWorks”, “Manage Citations”. 

 1. Als dit de eerste keer is dat u de RefWorks add-on gebruikt, zult u moeten inloggen met uw RefWorks account. Als u geen RefWorks account heeft, kunt u er een aanmaken, gebruik daarvoor uw UMCG- of RUG-e-mailadres. Als u eenmaal ingelogd bent, hoeft u niet uit te loggen, tenzij u op een openbare computer werkt.

 1. Het venster rechts zal veranderen, standaard staan daar een lijst met al uw referenties uit RefWorks.

 1. Als u wilt werken met een bepaalde collectie (folder) , dan klik tu op “All references” om het overzicht van uw collecties te zien. Kies de collectie die u nodig heeft. U kunt ook de zoekoptie gebruiken om naar specifieke referenties te zoeken. De zoekoptie doorzoekt alle velden.

 1. U kunt beginnen met het schrijven van uw paper en zodra u een citatie zou willen toevoegen, klik dan op de citatie en klik op de “cite this” button. De citatie zal toegevoegd worden op de plek waar u cursor staat (met de laatste output style die u gebruikt hebt in RefWorks).

 1. Er is ook een optie om de citatie aan te passen.  Klik op "Edit and Cite” om paginanummers toe te voegen, auteursnamen of het jaar van publicatie te verbergen in uw citatie (afhankelijk van welke uitvoerstijl u gebruikt).  U zult een preview zien van de citatie in de tekst en de bibliografie.

Ga verder met het toevoegen van citaties en zie uw bibliografie wijzigen. 

U kunt ook voetnoten toevoegen (zorg wel dat u weet of uw uitvoerstijl voetnoten ondersteund!) door de Google Docs voetnoot-optie te gebruiken (Insert, Footnote):

Verander uw uitvoerstijl

Er zijn twee manieren waarop u de stijl in uw paper kunt wijzigen:

 1.  Klik in het RefWorks venster in uw document op de “options” icon  en selecteer “Change citation style”


Gebruik de zoekfunctie om de gewenste stijl te vinden. De laatstgebruikte stijlen worden getoond als u in de zoekbox klikt.

 1. Of u kunt een willekeurige referentie selecteren uit de lijst en klikken op de “Cite and Edit” button om de stijl te veranderen:

Let op:  Het is nog niet mogelijk om stijlen zelf aan te passen.

Verwijderen of veranderen van citaties

 1. Highlight de citaties die u wilt verwijderen en gebruik de backspace-toets of de delete-toetskey om het te verwijderen.
 2. Voeg als u wilt een nieuwe citatie toe.
 3. Klik op het “Options” icoontje  en selecteer  “Update document”.  Uw document wordt nu verversd en de bibliografie-ingang zal worden verwijderd of veranderd  (als u de citatie had vervangen).

Alle veranderingen, toevoegingen en verwijderingen in uw RefWorks-account worden automatisch gesynchroniseerd in Google Docs.

Let op:  verander citaties NIET in uw document, maar in RefWorks zelf.

Samenwerken met anderen

Google maakt het al makkelijk om samen met anderen te werken aan uw paper. Nu kunt u ook samenwerken met andere RefWorks-gebruikers!

Deel uw document met anderen die ook een RefWorks account hebben en zij kunnen dan citaties en voetnoten toevoegen uit hun RefWorks-account.   

Er zijn twee manieren om uw document te delen.

Delen van uw document met iemand ZONDER RefWorks-account

1.  Klik op het delen-icoontje ‚Äč.

2.  Typ het email address van degene met wie u wilt delen

3. Diegene zal een email krijgen met een link voor het maken van een RefWorks-account en heeft dan toegang tot uw document met de  “can edit” toestemming (u kunt deze toestemming veranderen door te klikken op de Share button en  “can comment” of “can view” te selecteren)

U kunt zelfs dezelfde referenties gebruiken tijdens het samenwerken door uw RefWorks-collectie te delen met degenen met wie uw samenwerkt.  Lees meer over het delen van een collectie.

Let op:  Iedereen met wie u een document deelt kan ook citaties verwijderen die u hebt toegevoegd, maar ze kunnen geen referenties verwijderen uit uw RefWorks-bibliotheek.

 

Delen van documenten met iemand MET een RefWorks account:

 1. Klik rechtsboven op de Share button .  Het "Share settings” schermpje opent met verschillende opties:

 1. Via dee Advanced settings kunt u de toegang wijzigen als u wilt  (de standaard is “specific people”).

Met de Change link kunt u aangeven hoe u uw document wilt delen.

 1. Typ de emailadressen van mensen met wie u dit document wilt delen. Als zij geen RefWorks-account hebben, zullen ze gevraagd worden een account aan te maken.

U kunt zelfs dezelfde referenties gebruiken tijdens het samenwerken door uw RefWorks-collectie te delen met degenen met wie uw samenwerkt.  Lees meer over het delen van een collectie.

Let op:  Iedereen met wie u een document deelt kan ook citaties verwijderen die u hebt toegevoegd, maar ze kunnen geen referenties verwijderen uit uw RefWorks-bibliotheek.

Vragen? Stel ze ons!

Guus van den Brekel Els Kloens

Chat met de CMB

Stel je vraag aan de Centrale Medische Bibliotheek tijdens onze openingsuren.

Aankomende Workshops RefWorks