Skip to Main Content

Zoek tijdschriftartikelen in onze databases

Op een PC in de Centrale Medische Bibliotheek heb je toegang tot heel veel databases. Je kunt er in zoeken naar artikelen over een bepaald onderwerp. Veel artikelen hebben we digitaal beschikbaar.

Computer reserveren

Vraag bij aankomst bij de balie of wij je in willen loggen met een gastaccount op een computer

Welke databases kun je gebuiken?

Hulp bij het zoeken naar literatuur

UMCG- en RUG-medewerkers, promovendi en studenten kunnen een afspraak maken met een informatiespecialist voor advies over het ontwikkelen van een systematische zoekstrategie. E-mail: literaturesearch@umcg.nl 

Wij bieden ondersteuning op twee niveaus: Advisering en Samenwerken.

Advisering

Je kunt bij ons terecht met vragen over

  • Zoekstrategie voor systematische reviews, scoping reviews, richtlijnen of PICO-CAT.
  • Biomedische databases, databasesyntaxis, vertalen van een zoekstrategie
  • Updaten van een zoekstrategie, ontdubbelen van resultaten, rapporteren van de methodologie, peer review van zoekstrategieën
  • Alle andere zoek- en database gerelateerde vragen: wij helpen je graag verder.

Wat kun je verwachten: We kunnen je helpen met een eerste opzet van de zoekstrategie, of we controleren je zoekstrategieën op fouten, en we geven suggesties voor het testen en verder ontwikkelen van je zoekstrategie. Ook kunnen wij je verwijzen naar relevante websites of artikelen.
Houd er rekening mee dat het ontwikkelen van een zoekstrategie onderzoek, tijd en inspanningen vereist. Het is raadzaam om tijd te investeren in deze stap om ervoor te zorgen dat je een robuuste, transparante en reproduceerbare zoekstrategie heeft.

 

Samenwerking
Je kunt een van onze informatiespecialisten vragen om je systematische reviewteam te komen versterken (als co-auteur). In dat geval nemen wij de verantwoordelijkheid voor het uitwerken van de zoekstrategie conform PRISMA of andere aanbevelingen, de vertaling van de zoekopdracht naar andere databanken, de documentatie (search-log), het opslaan en ontdubbelen van de databankresultaten en het rapporteren van de zoekmethodiek in het manuscript, in samenwerking met de andere teamleden.
Bij interesse kunnen we in een systematische review een gedetailleerd overzicht geven van de rol en taken van een (co-authoring) informatiespecialist.

 

Contact: literaturesearch@umcg.nl 
Ga naar: Afspraak maken

Hoe gebruik je Zoom voor een afspraak?

Met Zoom kun je virtueel overleggen via je browser, desktop applicatie of mobiel.

Een afspraak kan zowel fysiek als online plaatsvinden. Als je een afspraak met ons hebt ingepland en je voorkeur gaat uit naar online, dan sturen wij je de link waarmee je het overleg in Zoom kunt openen.

Tablet of mobiel
Als je Zoom wilt gebruiken op een tablet of mobiel, download dan de gratis Zoom-app via de links hieronder:

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

All our experts:

Subjects: Faculty of Medical Sciences