Op deze pagina vindt u een overzicht van (historische) hulpwetenschappen.
De UB Groningen bezit een collectie bronnen in boekvorm in het UB-magazijn, en op de studiezalen. Een ander deel van de collectie historische bronnen is online, gratis of betaald door de UB. Om u op weg te helpen, presenteren we hier (historische) hulpwetenschappen met enige uitleg en de belangrijkste titels.
Chronologie is tijdrekenkunde en is een historische hulpwetenschap die zich bezig houdt met de wijze waarop er in het (verder verwijderde) verleden omgegaan werd met jaarberekeningen, kalenders, dagaanduidingen e.d. Het heeft niets met (opsommingen van) jaartallen te maken.
In de UB staan werken over chronologie o.a. op de Algemene zaal in rubriek UALG 897: Chronologie
Codicologie is handschriftenkunde of materiële studie van het boek in handschriftelijke vorm.
In de UB staan werken over codicologie o.a. op de Algemene zaal in rubriek UALG 735 Schriftkunde (codicologie, handschriften, oude en kostbare werken)
Diplomatiek (of oorkondenleer) is de historische hulpwetenschap die het ontstaan, de vorm en geschiedenis van oorkonden onderzoekt.
In de UB staan werken over diplomatiek o.a. op de Algemene zaal in rubriek UALG 896: Diplomatiek, oorkonden, plakkaten.
Epigrafie is de hulpwetenschap die bijdraagt tot het bestuderen van in- en opschriften uit met name de oude geschiedenis en middeleeuwen.In de UB staan werken over epigrafie op verschillende plaatsen:
Historische geografie houdt zich bezig met de in verandering zijnde ruimtelijke omgeving en daarmee met de geografische fundamenten van historische processen en vormt daarmee een verbinding tussen geografie en geschiedwetenschap. Ze is betrokken op zowel het natuurlijke landschap als het cultuurlandschap en bestrijkt zowel het platteland als nederzettingen (dorpen en steden).