Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Historische bronnen: Historische Hulpwetenschappen (I)

In deze LibGuide vindt u een overzicht van historische bronnen per periode en/of land, en bijbehorende hulpwetenschappen.

Historische hulpwetenschappen: inleiding (deel I)

Op deze pagina vindt u een overzicht van (historische) hulpwetenschappen. 

De UB Groningen bezit een collectie bronnen in boekvorm in het UB-magazijn, en op de studiezalen. Een ander deel van de collectie historische bronnen is online, gratis of betaald door de UB. Om u op weg te helpen, presenteren we hier (historische) hulpwetenschappen met enige uitleg en de belangrijkste titels.

 

Chronologie

Chronologie is tijdrekenkunde en is een historische hulpwetenschap die zich bezig houdt met de wijze waarop er in het (verder verwijderde) verleden omgegaan werd met jaarberekeningen, kalenders, dagaanduidingen e.d. Het heeft niets met (opsommingen van) jaartallen te maken. 

In de UB staan werken over chronologie o.a. op de Algemene zaal in rubriek UALG 897: Chronologie

Codicologie

Codicologie is handschriftenkunde of materiële studie van het boek in handschriftelijke vorm.

In de UB staan werken over codicologie o.a. op de Algemene zaal in rubriek UALG 735 Schriftkunde (codicologie, handschriften, oude en kostbare werken)

Diplomatiek

Diplomatiek (of oorkondenleer) is de historische hulpwetenschap die het ontstaan, de vorm en geschiedenis van oorkonden onderzoekt. 

In de UB staan werken over diplomatiek o.a. op de Algemene zaal in rubriek UALG 896: Diplomatiek, oorkonden, plakkaten.

Epigrafie

Epigrafie is de hulpwetenschap die bijdraagt tot het bestuderen van in- en opschriften uit met name de oude geschiedenis en middeleeuwen.In de UB staan werken over  epigrafie op verschillende plaatsen:

 

  • - Op de Algemene zaal in rubriek UALG 895: Theorie van de paleografie en epigrafie. 
  • - In de Letterencollectie in rubriek 15 Oude Geschiedenis: 15.HW3 Griekse epigrafiek, 15.HW4 Latijnse epigrafiek en 15.HW5 Papyri en ostraka.

Historische geografie

Historische geografie houdt zich bezig met de in verandering zijnde ruimtelijke omgeving en daarmee met de geografische fundamenten van historische processen en vormt daarmee een verbinding tussen geografie en geschiedwetenschap. Ze is betrokken op zowel het natuurlijke landschap als het cultuurlandschap en bestrijkt zowel het platteland als nederzettingen (dorpen en steden).