Zoeken op onderwerp
Als je één of meerdere woorden invult in de zoekbalk krijg je een lijst met resultaten van in Groningen beschikbare publicaties waarbij deze woorden ergens in de beschrijving voorkomen. De gevonden zoektermen worden geel onderstreept.
Filters
Door gebruik te maken van de filters links op het scherm kun je de zoekactie verfijnen:
Je kunt gaan zoeken in bibliotheken wereldwijd i.p.v. alleen UB Groningen
Je kunt bijvoorbeeld filteren op:
- type publicatie (boek, artikel etc.)
- jaar van uitgave
- taal waarin de publicatie geschreven is
Sortering
De standaard sortering is 'beste overeenkomst'. De publicaties waarbij de zoektermen voorkomen in belangrijke velden zoals titel, auteur, onderwerp staan bovenaan. Als de zoektermen alleen voorkomen in bijvoorbeeld de samenvatting staat de publicatie lager in de lijst met resultaten. In deze ranking komen boeken hoger in de lijst te staan dan artikelen.
Bovenaan de filters links op het scherm is het mogelijk om een andere sortering te kiezen, zoals alfabetisch op auteursnaam of op datum van publicatie. 'Meest recent' is een combinatie van beste overeenkomst en datum. Bovenaan de lijst komen dan vooral recente tijdschriftartikelen waarbij de zoektermen voorkomen in de titel.
Links in de rode menubalk kun je klikken op geavanceerd zoeken. Dit opent een uitgebreid zoekscherm waarin je jouw zoekopdracht vooraf kunt verfijnen.
Je kunt meerdere zoektermen in verschillende velden combineren door middel van Booleaanse operatoren (EN, OF en NIET) en je kunt vooraf filters instellen voor het soort publicatie dat je zoekt en voor de periode waarin de publicaties zijn verschenen. Je kunst meerdere materiaalsoorten en talen tegelijk selecteren.
Alle settings van het geavanceerde zoekscherm worden meegenomen naar het resultatenscherm. Als je op dat scherm de filters aanpast en weer teruggaat naar het zoekscherm dan worden de gewijzigde filters daar ook getoond en kun je de uitgevoerde zoekopdracht verder aanpassen.
Zoeksleutels zijn de afkortingen waarmee je kunt aangeven in welk veld in de catalogusrecords gezocht moet worden. In de voorbeelden bij snel zoeken naar een specifiek boek of artikel zijn de sleutels voor auteur (au:) en titel (ti:) gebruikt, maar er zijn nog veel meer van dergelijke zoeksleutels.
Bij het zoeken op onderwerp zou je de volgende sleutels kunnen gebruiken:
| Zoeken op... | Zoeksleutel | Voorbeeld/toelichting |
|---|---|---|
| Alle woorden | kw: |
de ingevoerde termen worden gezocht in meerdere velden zoals auteur, titel, trefwoorden en samenvatting etc. Dit levert een hoog aantal resultaten op. |
| onderwerp | su: |
er wordt alleen gezocht in aan de publicatie toegevoegde trefwoorden. Het aantal resultaten is kleiner dan bij kw: maar de relevantie is hoger. |
| Titel | ti: |
ti:abstract expressionism (titel bevat beide woorden) ti:"abstract expressionism" (titel bevat dit samengestelde begrip) |
| Serie | se: | se:"oxford history of the United States" (om alle delen van de serie te vinden) |
| Jaar van publicatie | yr: |
yr:1999 yr:199? (1990-1999) |
| Uitgeverij | pb: | pb:brill |
Hoe krijg ik de relevante items in handen?
Op de pagina's over het zoeken van een specifiek boek, artikel of tijdschrift vindt u informatie over het openen of aanvragen van in SmartCat gevonden items.
Databases toevoegen
In het geavanceerde zoekscherm is het bij Extra tools mogelijk om meerdere databases toe te voegen om deze tegelijk met de Worldcat database te doorzoeken. In de lijst geselecteerde databases kun je gekozen databases wegklikken. Rechts kun je met één klik de default herstellen.
Omdat de indexen van de verschillende databases vaak niet met elkaar overeenkomen is het verstandig om met meerdere geselecteerde databases alleen te zoeken op indexen die in elke database voorkomen zoals titel, auteur of trefwoord (alle woorden).
In het resultatenscherm kun je filteren op database om alleen de resultaten uit een specifieke database te bekijken.
Voor uitgebreid bibliografisch onderzoek is het beter om in de afzonderlijke (vakspecifieke) bibliografieën te zoeken, zodat je gebruik kunt maken van alle zoekopties (zoals thesauri) die zo'n bibliografie biedt. De belangrijkste bibliografieën per vakgebied vind je in de library guides.