Skip to Main Content

Een specifiek tijdschrift zoeken

Een tijdschrift kunt u het beste zoeken op de titel of, als u dat weet, het issn-nummer. 

U zoekt bijvoorbeeld het tijdschrift Ancient West & East.

U typt in de zoekbalk de hele titel (of een deel daarvan) tussen aanhalingstekens. Door gebruik te maken van de zoeksleutel ti: verbetert u het zoekresultaat.

ti:"Ancient west & east"

Als er veel resultaten zijn kunt u het filter materiaalsoort gebruiken om alleen de tijdschriften te tonen.

                screenshot SmartCat. filter materiaalsoort

 

Als u het issn nummer weet kunt u daar op zoeken:

sn: 1783-8363

 

e-journals

De online tijdschriften zijn ook opgenomen in een A-Z lijst. U kunt in deze lijst bladeren en zoeken. U vindt de link naar de A-Z lijst in het uitrolmenu onder 'bronnen' in de rode balk.

                screenshot SmartCat. uitrolmenu bibliotheeklinks

 

Bij elk online journal in de lijst ziet u één of meerdere links. Bij elke link kunt u zien welke jaargangen via die link toegankelijk zijn. Als er ook gedrukte jaargangen beschikbaar zijn is er een link terug naar SmartCat waar u kunt zien welke jaargangen er zijn.

Rechts onder de zoekbalk kunt u klikken op geavanceerd zoeken. Dit opent een uitgebreid zoekscherm waarin u uw zoekopdracht vooraf kunt verfijnen.

U kunt meerdere zoektermen in verschillende velden combineren en u kunt vooraf bij materiaalsoort aangeven dat u wilt zoeken naar tijdschriften.

 

 

 

Zoeksleutels zijn de afkortingen waarmee u kunt aangeven in welk veld in de catalogusrecords gezocht moet worden. In het voorbeeld bij snel zoeken zijn de sleutels voor titel (ti:) en issn-nummer (sn:) gebruikt, maar er zijn nog veel meer van dergelijke zoeksleutels.

Bij het zoeken naar tijdschriften zou u de volgende sleutels kunnen gebruiken:

Zoeken op... Zoeksleutel Voorbeeld
Alle woorden kw:

de ingevoerde termen worden gezocht in meerdere velden zoals auteur, titel, trefwoorden en samenvatting etc.

Titel ti:

ti:ancient east west  (titel bevat deze woorden)

ti:"ancient east & west" (titel bevat deze frase)

ISSN sn: sn:0004-3079

Materiaal-

soort

x0: x0: jrnl

 

Hoe krijg ik het tijdschrift in handen?

Als een tijdschrift in Groningen beschikbaar is ziet u in de resultatenlijst staan: 

                screenshot SmartCat. beschikbaar RUG

 

In deze lijst wordt van een titel één editie getoond. Dit is de meest recente editie die in de UB Groningen aanwezig is. Bij tijdschriften betekent dit dat meestal alleen het e-journal (dat minder lang bestaat dan de gedrukte versie) in de resultatenlijst staat. Als het tijdschrift ook gedrukt aanwezig is staat direct onder het record een blokje met 'overige oplages en materiaalsoorten bij University of Groningen' met een link naar het record voor het gedrukte tijdschrift.

Bij online tijdschriften staat in de resultatenlijst een knop 'toegang tot tijdschrift' als er 1 link is, of 'online toegang', die een overzicht van de beschikbare links opent. Hier kunt u zien welke jaargangen in welke database beschikbaar zijn.

 

Met een klik op de titel opent u de uitgebreide beschrijving van het tijdschrift. Naast de beschrijving staat een venster 'opties voor toegang'.  Als er online toegang is staat hier weer een knop naar het online tijdschrift. Als het tijdschrift gedrukt aanwezig is staat hier de aanvraagknop. Er is ook een link naar de uitgebreide bezitsgegevens. Per locatie kan het overzicht van banden gesorteerd worden op signatuur, met de oudste of de nieuwste banden bovenaan. In de opmerking bij het signatuur staat welke banden aanwezig zijn in de bibliotheek.

                screenshot SmartCat. opties toegang. tijdschrift

 

Als het tijdschrift in het magazijn staat kunt u de jaargang die u nodig heeft aanvragen. U klikt op request. Er verschijnt een nieuw venster waarin u selecteert dat u een specifiek deel wilt aanvragen en bij welke locatie u het wilt ophalen. In het overzicht van banden vinkt u de banden aan die u aan wilt vragen en vervolgens klikt u op verzend om de aanvraag in te dienen.

                screenshot SmartCat. pop-up tijdschrift aanvragen

U ontvangt een email als de banden voor u klaar staan op de gekozen locatie.

 

Als een tijdschrift niet aanwezig is in de UB Groningen dan kunt u van een artikel uit dat tijdschrift een kopie aanvragen met een IBL-aanvraag. Klik bij de opties voor toegang op 'Aanvragen bij een andere bibliotheek' om het aanvraagformulier te openen.

Er zijn situaties waarin er geen online toegang is en geen knop om een IBL-aanvraag in te dienen. Via 'mijn account' is het dan wel mogelijk om een aanvraag in te dienen.                 screenshot SmartCat. mijn account. aanvragen            Gebruik in 'mijn account' op het tabblad 'aanvragen' de knop 'nieuwe aanvraag'. Dit opent het aanvraagformulier waarmee u in Groningen niet beschikbaar materiaal kunt aanvragen.

Meer informatie over IBL

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts:

Subjects: Information Literacy, SmartCat, Systematic Review, OER