Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Een specifiek artikel zoeken

Om een artikel te vinden kunt u het beste zoeken op een combinatie van auteursnaam en titel.

U zoekt bijvoorbeeld dit artikel:

Corbett, Steve. “The Social Consequences of Brexit for the UK and Europe: Euroscepticism, Populism, Nationalism, and Societal Division.” The International Journal of Social Quality, vol. 6, no. 1, 2016, doi:10.3167/IJSQ.2016.060102.

U typt in de zoekbalk een combinatie van de achternaam van (één van) de auteur(s) en de hele titel of een deel daarvan tussen aanhalingstekens. Laat een lidwoord aan het begin van de titel weg. Door gebruik te maken van de zoeksleutels au: en/of ti: verbetert u het zoekresultaat.

au: Corbett ti:"social consequences of brexit"

Vaak zal het juiste artikel direct bovenaan de lijst van resultaten verschijnen. Als dat niet zo is kunt u het aantal resultaten verkleinen door links in het scherm filters te gebruiken voor het soort publicatie (indeling) of het jaar waarin het artikel verschenen is (publicatiejaar)

        screenshot SmartCat. filter materiaalsoort

 

Artikel niet gevonden?

Probeer dan eerst het tijdschrift te vinden en vervolgens de juiste jaargang en aflevering van het tijdschrift om bij het artikel te komen. Zie: tijdschrift zoeken

 

Rechts onder de zoekbalk kunt u klikken op geavanceerd zoeken. Dit opent een uitgebreid zoekscherm waarin u uw zoekopdracht vooraf kunt verfijnen.

U kunt meerdere zoektermen in verschillende velden combineren en u kunt vooraf filters instellen voor het soort publicatie dat u zoekt en voor de periode waarin de publicaties zijn verschenen.

 

 

 

Zoeksleutels zijn de afkortingen waarmee u kunt aangeven in welk veld in de catalogusrecords gezocht moet worden. In het voorbeeld bij snel zoeken zijn de sleutels voor auteur (au:) en titel (ti:) gebruikt, maar er zijn nog veel meer van dergelijke zoeksleutels.

Bij het zoeken naar artikelen zou u de volgende sleutels kunnen gebruiken:

Zoeken op... Zoeksleutel Voorbeeld
Alle woorden kw:

de ingevoerde termen worden gezocht in meerdere velden zoals auteur, titel, trefwoorden en samenvatting etc.

Auteur au:

au:Visser

Titel ti:

learning extreme events  (titel bevat deze woorden)

"learning from single extreme events" (titel bevat deze frase)

ISSN sn: sn:0004-3079 (artikelen in tijdschrift met dit issn-nummer)
Jaar van publicatie yr:

yr:1999

yr:199? (1990-1999)

Tijdschriftbron so: so:"art bulletin"

 

Hoe krijg ik het artikel in handen?

Als een artikel in Groningen beschikbaar is ziet u in de resultatenlijst staan: 

        screenshot SmartCat. beschikbaar RUG

Als het artikel online beschikbaar is ziet u bij het record een knop 'volledige tekst bekijken' of, als er meerdere links beschikbaar zijn, 'online toegang'. Als een link niet werkt kunt u (indien aanwezig) een andere link proberen.

        screenshot SmartCat. artikel in resultaten

Een andere optie is om het tijdschrift of boek waarin het artikel verschenen is op te zoeken en via de inhoudsopgave het gewenste artikel te zoeken. Zie ook: tijdschrift zoeken

Met een klik op de titel opent u de uitgebreide beschrijving van het artikel. Ook daar staat de knop die linkt naar het artikel.

 

Als het artikel niet gevonden wordt in SmartCat is het waarschijnlijk niet online beschikbaar in Groningen, maar mogelijk is het tijdschrift waarin het artikel verschenen is wel in gedrukte vorm aanwezig in de collectie. Zie: tijdschrift zoeken

Als u zoekt in bibliotheken wereldwijd kunt u artikelen vinden die niet in Groningen aanwezig zijn. 

Als het artikel aanwezig is in een andere bibliotheek kunt u het aanvragen via de knop 'Aanvragen bij een andere bibliotheek'.

Er zijn situaties waarin er geen online toegang is en geen knop om een IBL-aanvraag in te dienen. Via Mijn account is het dan wel mogelijk om een aanvraag in te dienen.         screenshot SmartCat. mijn account. aanvragen      Gebruik in 'mijn account' op het tabblad 'aanvragen' de knop 'nieuwe aanvraag'. Dit opent het aanvraagformulier waarmee u in Groningen niet beschikbaar materiaal kunt aanvragen.

Voor studenten en medewerkers is binnenlands IBL gratis. 

Meer informatie over IBL en IBL-tarieven

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts:

Subjects: Information Literacy, SmartCat, Systematic Review, OER, Fake news