Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Law in Europe: België: Rechtspraak

LEEG

Hoogste rechtscolleges

Hoogste rechtscolleges: Zoeken in JURIDAT

Toegang tot Juridat is alleen mogelijk via de browser EDGE (Internet Explorer). Hier kan namelijk nog toestemming gegegeven worden voor het openen van Flash-inhoud. Er wordt gewerkt aan een nieuwe website zonder flashtechnologie. Die zal naar verwachting operationeel zijn in september 2020.

6 Oktpber 2020

Voor juridat is er een oplossing, dit is de nieuwe versie:

JUPORTAL: Openbare databank voor Belgische rechtspraak

https://juportal.be/zoekmachine/zoekformulier

Meer informatie:

https://justitie.belgium.be/nl/nieuws/andere_berichten_14

Hoven van Beroep en alle lagere rechtbanken

Wanneer je van een uitspraak de verwijzing naar een bepaald tijdschrift kent, zoek je de afkorting op in de afkortingenlijst. De RuG heeft een abb. op 9 tijdschriften (zie het overzicht bij het onderdeel: "onderzoek". Het tijdschrift RW (Rechtskunidg weekblad) is digitaal beschikbaar, hier zou je ook in kunnen bladeren of via uitgebreid zoeken de uitspraken van een bepaalde rechtsbank etc. uitfilteren.

Je kunt ook bladeren in tijdschriften via Jurisquare. Het betreft dan meestal een beperkt aantal jaargangen. Interessant is dat je nadat je een bepaald tijdschrift hebt opgezocht kunt filteren op een bepaalde rechtbank etc. 
 

Overzicht papieren tijdschriften in abb. bij de RuG:

  1. Nieuw Juridisch Weekblad (NJW)
  2. Revue critique de jurisprudence belge (RCJB)
  3. Annales de droit de Louvain : revue trimestrielle de droit belge
  4. Tijdschrift voor Privaatrecht
  5. Revue de droit pénal et de criminologie (Rev. dr. pén.)
  6. Revue de droit commercial belge (RDC) = Tijdschrift voor Belgisch handelsrecht (TBH)
  7. Revue trimestrielle de droit familial (Rev. trim. dr. fam.)
  8. Tijdschrift voor Sociaal Recht (TSR) / Revue de Droit Social (RDS)

De inhoud van deze tijdschriften kan opgevraagd worden bij de UB. Voor andere tijdschriften geldt dat er een IBL-aanvraag voor nodig is.

Alle links naar deze tijdschriften in smartcat staan op het tabblad: Onderzoek

Zoeken op onderwerp in Rechtskundig Weekblad

​Voer trefwoord in, of selecteer een trefwoord bij: “uitgebreid zoeken”. In het resultaat kun je rechtspraak, doctrine en noten zien waarbij aangegeven wordt in welk jaargang van RW en op welke paginanummer de rechtspraak, doctrine of noot te vinden is. Doorklikken gaat niet, dan krijg je een foutmelding. Je moet de jaargang en het paginanummer opzoeken in het archief van RW.

Dat is vervelend, maar het uitgebreid zoeken in RW biedt wel de mogelijkheid om te kiezen uit een uitgebreide trefwoordenlijst en je kunt ook aangeven in welk rechtscollege je wilt zoeken.

Een alternatief is om te bladeren in het archief van het Rechtskundig weekblad. 

Juridische verwijzingen en afkortingenlijsten België

Bron

Met dank aan de heer Malliet van de KU Leuven voor de ondersteuning en het mogen hergebruiken van materiaal van de KU Leuven. Ook mede-auteur van de: Research Guide to Belgian Law