Skip to Main Content

Zoekvelden

In PubMed kun je de bibliografische gegevens (auteur, titel, jaar, tijdschrift etc.) van artikelen doorzoeken op woorden. Wanneer je de zoekterm intypt gevolgd door de veldcode, zoekt PubMed in het aangegeven veld naar de opgegeven zoekterm.

Vergelijk het aantal resultaten van de volgende zoekacties (klik op de onderstaande links):

  • Zoeken op het woord diabetes in de titel
diabetes[ti]
  • Zoeken op het woord diabetes in de titel of abstract
diabetes[tiab]
  • Zoeken op de MeSH diabetes mellitus
"Diabetes Mellitus"[Mesh]

In PubMed wordt niet de volledige tekst van een artikel opgenomen, maar alleen het abstract. Het is dan ook niet mogelijk om het hele artikel te doorzoeken op woorden.

Naast de MeSH zijn de velden: titel en abstract de inhoudelijke velden die vertellen waar een artikel over gaat.

Alléén zoeken op woord is niet genoeg, waarom?

Vaak zijn er verschillen in hoe een begrip omschreven wordt door de auteurs en de zoekers van literatuur. Wanneer je alleen zoekt met de veldcode [tiab], heb je altijd kans dat je artikelen mist.

Vergelijk de aantallen van de volgende zoekacties (klik op de onderstaande links):

In het 3e voorbeeld zie je dat er ruim 63.000 artikelen zijn met de MeSH quality of life, maar waar de frase quality of life niet letterlijk voorkomt in de titel of abstract. Onder deze 63.000 artikelen kunnen relevante artikelen zitten die je mist als je alleen met de veldcode [tiab] zoekt.

Het 4e voorbeeld laat zien dat MeSH en vrije tekst woorden elkaar aanvullen. Je hebt beide nodig in een zoekstrategie om alles te vinden. Het resultaat is >375.000 artikelen.

Alternatieve omschrijvingen

Wanneer je zoekt naar woorden die voorkomen in de titel, abstract of als auteurstrefwoord, is het van belang dat je de verschillende omschrijvingen van het begrip meeneemt in je zoekacties. Denk hierbij aan synoniemen, enkel- en meervoudsvormen, Britse spelling, Amerikaanse spelling etc.

Tip
 

  1. Is er een MeSH voor het onderwerp? Dan kun je bij de entry terms (Zie tab: MeSH) vaak suggesties opdoen voor synoniemen en deze gebruiken in je [tiab] search.
  2. Of voer een simpele zoekactie uit en bekijk de Search Details (Zie tab: Introductie) voor synoniemen waar PubMed op zoekt .

Zoekopties

Frase
Wanneer je in PubMed naar een frase wilt zoeken (woorden staan in precies deze volgorde), kun je aanhalingstekens ("...") gebruiken. Bij het gebruik van aanhalingstekens wordt de automatic term mapping functie van PubMed uitgeschakeld.
Ook wanneer je een veldcode gebruikt, wordt de zoekterm door PubMed gelezen als een frase.

Let op de aantallen en Search details (klik hiervoor op onderstaande links) van deze zoekacties:

Truncatie
Met een asterisk (*) kun je zoeken op woordvariaties. PubMed zoekt dan op woorden die beginnen met de woordstam aangevuld met 0 tot een oneindig aantal tekens. Als je zoekt op microscop*, zoek je ook op microscope, microscopes, microscopy.

Belangrijk Truncatie kan onnodige ruis creëeren, bijv. wanneer de woordstam niet goed gekozen is, of als er ongewenste woordvariaties meegenomen worden.
Voorbeeld: Als je diet* gebruikt om variaties zoals diets en dieting te vinden, wees dan bewust dat je ook zoekt op diethyl ether (een anestheticum) en alle andere stoffen die beginnen met diethyl..
Liever specifieker zoeken? Pas indien mogelijk de woordstam aan of schrijf de relevante woordvariaties uit.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

All our experts:

Subjects: Faculty of Medical Sciences