Skip to main content

Informatievaardigheden: Ik zoek nieuwsbronnen

Nieuwsbronnen

Nieuwsbronnen kun je gebruiken als je op zoek bent naar actuele informatie over een bepaald onderwerp, maar ook als je historisch onderzoek wilt doen aan de hand van krantenarchieven. 

Op internet zijn diverse vrij toegankelijke nieuwsbronnen te vinden, maar de RUG heeft ook toegang tot een aantal databases en archieven met nieuwsbronnen. 

Nexis Uni

Nexis Uni biedt toegang tot krantenartikelen, bedrijfsinformatie en zakelijke en juridische publicaties. 
Met onder andere: 

• Volledige toegang tot ruim 15.000 internationale kranten, met archieven die teruggaan tot 1977.
• Toegang tot uitgebreide Nederlandse bedrijfsinformatie.
 

Krantenarchieven

De bibliotheek biedt toegang tot diverse (historische) krantenarchieven, waaronder die van The Times, The New York Times, The Guardian, Die Zeit, NRC en Het Financieele Dagblad. Het bestand Early American Newspapers biedt toegang tot historische Amerikaanse kranten uit de periode 1690-1876.

 

Delpher

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, maar ook uit boeken en tijdschriften. Je kunt ze allemaal woord voor woord doorzoeken.

De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen, waaronder die van de RUG. 

Academia

Academia biedt online toegang tot bijna 90.000 audiovisuele bronnen voor het hoger onderwijs in Nederland. Deze unieke selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt speciaal beschikbaar gesteld en omschreven voor het onderwijs en wetenschap. De Academia collectie blijft groeien met historisch en recent televisie-, radio- en filmmateriaal. Daarnaast worden dagelijks nieuws- en actualiteitenprogramma's van de publieke omroep toegevoegd.