Skip to Main Content

Wat is plagiaat?

Wanneer je passages, ideeën of onderzoeksresultaten uit andermans publicatie als je eigen werk presenteert, pleeg je plagiaat. Plagiaat is intellectuele diefstal en wordt beschouwd als wetenschappelijk wangedrag.

The different aspects of plagiarism

Plagiaat voorkomen

Plagiaat plegen kan per ongeluk gebeuren. Zorg dat je altijd op de juiste manier bronnen vermeldt, zodat anderen kunnen zien welke ideeën van iemand anders zijn en deze bronnen ook kunnen controleren. In de boxjes hieronder vind je enkele tips om plagiaat te vermijden.

Moet ik een bronverwijzing toevoegen als ik eigen woorden gebruik?

Gebruik altijd een bronverwijzing als je passages of ideeën uit andermans publicaties gebruikt. Het maakt niet uit of je deze letterlijk overneemt of in eigen woorden omschrijft (parafraseert).

Algemeen bekende feiten hoef je niet te citeren

Een stelling als 'De opkomst van het internet heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de maatschappij' heeft geen bronvermelding nodig. Deze stelling is zo algemeen geaccepteerd dat het als een algemeen erkend feit kan worden beschouwd.

Een grijs gebied

Helaas is er soms geen exacte lijn te trekken wanneer je wel of niet een bronvermelding moet gebruiken. In dat geval moet je zelf een overweging maken. Hierbij hanteer je als uitgangspunt dat je wilt voorkomen dat je andermans werk als je eigen werk presenteert.

Sancties

Het plegen van plagiaat bij de universiteit kan ernstige gevolgen hebben, zoals uitsluiting van deelname aan vakken en zelfs opleidingen.

Meer informatie over copyright

Bezoek de website van de bibliotheek voor meer informatie over copyright, hergebruik en intellectueel eigendom.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts:

Subjects: Information Literacy, SmartCat, Systematic Review, OER