Skip to Main Content

Romans en verhalenbundels

Het zal je verbazen hoeveel romans er te vinden zijn in de collectie van de RUG en het UMCG. Met name de UB heeft er veel en ook die kunnen allemaal geleend worden door UMCG-ers en studenten. Klik op een omslag hieronder om het boek aan te vragen.
In onze catalogus vind je nog véél meer romans. Op verzoek sturen we boeken zelfs door naar je UMCG-werkplek.

Nog niet eerder geleend? Activeer dan eerst je UMCG-pas als lenerspas

Selectie recente romans

Alles wat beweegt

De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. 

Zomeravond : de mooiste verhalen gekozen door Anna Drijver

Actrice en schrijver Anna Drijver neemt je mee op reis langs haar favoriete verhalen. Verhalen die haar raken, verhalen die jou vervoeren. Als een zomeravond waarvan je niet wilt dat hij voorbijgaat.

Bloedlijn

Wanneer Alkmaar voor de zoveelste keer wordt aangevallen probeert Katelijne haar brouwerij koste wat kost te beschermen tegen het brute geweld van de West-Friezen. Ze hoopt dat haar geheime liefde, koning Willem II, haar woonplaats kan helpen

Ga je erover schrijven?

Herman Koch beschrijft hoe hij omgaat met zijn kankerdiagnose en blikt terug op ijkmomenten in zijn leven. Het is daarmee geen boek over zijn strijd tegen kanker, want hij besluit eigenlijk meteen al dat hij de kanker een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen.

Gezinsverpakking

De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. 

Has anyone seen Charlotte Salter? (e-book)

The gripping and suspenseful new thriller from the acclaimed Nicci French. A woman missing. A family shattered. But can anyone really vanish without a trace?

Naar zachtheid en een warm omhelzen

Een negenjarige jongen wordt tijdens een inzinking van zijn vader opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar daar wacht hem een andere oorlog: de vrouw die door de barse grootvader was aangenomen als 'meid voor dag en nacht' verzet zich steeds meer tegen haar dienende rol.

In de mist van Golden Gate Park

Een jongeman gaat in 2001 rechten studeren in San Francisco, waar hij een nieuw begin wil maken en creatief schrijverschap ontdekt.

Hogere machten

De jaren dertig van de vorige eeuw. James Welmoed ontmoet Elizabeth van Elzenburg. Hij is een sociaal ambitieuze ambtenaar, geslepen, schijnbaar stoïcijns. Zij is een schrijver in de dop, uitbundig, avontuurlijk, onverslaanbaar bijdehand. Niets hebben ze met elkaar gemeen - behalve dan dat ze niet kunnen ophouden aan elkaar te denken.

Leer me alles wat je weet

Danielle leidt een bewogen leven. Na een aantal vormende omzwervingen vindt ze haar bestemming: ze gaat patiënten bijstaan, 'kenniszoekers' die nog geen medische diagnose hebben. 

Luister

De eenentwintigjarige M. vertrekt in 1989 halsoverkop uit Nederland. Ze gaat in Parijs aan de slag als au pair. De stad, de taal, het werk; in alle opzichten is het een harde reset. 

Nirwana

Een gevierd kunstenaar stamt uit een roemruchte familie. Zijn grootvader speelde een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Is hij een held of een geslepen opportunist?

Spiegeldagen

Nieuw meeslepend familie-epos van de winnaar van de Boekhandelsprijs 2023. Een prachtige familiegeschiedenis die zich afspeelt in het Spanje van de twintigste eeuw. 

The showman

The inside story of the invasion that shook the world and made a leader of Volodymyr Zelensky

The glass woman (e-book)

When you wake up without your memories, who can you really trust? Iris Henderson wakes up in a hospital bed alone, with no memory of why or how she got there. Moments later, she is introduced to her husband Marcus, a man she does not even recognise. And things only get stranger from there.

Verhalen van medici over hun beroep

De mensen van de ambulance : verhalen

De mensen van de ambulance en de meldkamer staan 24 uur per dag 7 dagen per week klaar om hulp te verlenen.  Tijdens hun werk worden ambulancehulpverleners en meldkamercentralisten geconfronteerd met lief en leed, hoogoplopende emoties, paniek en soms bizarre situaties, maar vooral met mensen en hun verhalen. 

Verpleegthuis : Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen.

Op de spoedeisende hulp : mijn dynamische leven als SEH-arts

Heleen Lameijer ontmoet voortdurend mensen op misschien wel de slechtste dag van hun leven. In dit boek deelt ze wat ze meemaakt op de spoedeisende hulp en laat de impact zien van de korte en bijzondere ontmoetingen die ze heeft met allerlei patiënten.

 

Die ene patiënt : artsen over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde

Iedereen met een medisch beroep kent één patiënt die diepe indruk heeft gemaakt – over die ene patiënt gaat dit boek

Ontwaken in verbijstering - Awakenings

Verslag van de dramatische behandeling met L-dopa medicijnen van patienten die aan de mysterieuze slaapziekte (Encephalitis lethargica) leden in de jaren '60 van de twintigste eeuw.
Verfilmd in 1990 met Robert De Niro en Robin Williams in de hoofdrollen.

Onverklaarbaar bewoond : het wonderlijke domein van de hersenen

Ervaringen van een verpleeghuisarts op de afdeling neurochirurgie van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam

Oud genoeg om dood te gaan : over de vragen die iedereen zich ooit moet stellen

Ieder mens ontdekt een keer dat het leven eindig is. Vaak proberen we dat besef zo snel mogelijk weer te verdringen, of we gaan ons ertegen verzetten met zalfjes, pilletjes of preventief medisch onderzoek. En dat is een misverstand, betoogt Ehrenreich in dit heerlijk nuchtere, geestige en tegelijkertijd diepgravende boek. 
Winnaar van de Erasmusprijs 2018.

Romans met artsen in de hoofdrol

Heelmeester

Een hilarische en ontroerende roman over een tragikomisch doktersgezin, met littekens uit de oorlog, en met geheimen.

Zorg

Satire op de zorgsector via de belevenissen van een vrouwelijke chirurg-in-opleiding. Ruimhartige doses narigheid verpakt in zeer verteerbare ironie.

Zomerhuis met zwembad

Een huisarts heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, een beroemde acteur, is overleden. Maar is het wel een medische fout?

De hartspecialiste

Een jonge Canadese vrouw wil rond 1900 arts worden en ervaart daarbij tegenwerking van diverse kanten.

Dokter Zjivago

Lotgevallen van de Russische arts en dichter Zjivago tijdens de Russische revolutie en burgeroorlog, zijn liefdesverhoudingen en zijn gedwongen deelname aan de strijd van de rode partizanen

Liefde in tijden van cholera

Dr. Juvenal Urbino is een gerespecteerd en gezaghebbend medicus, maar in zijn hart een zwakkeling. Complex personage in grootse roman.

De ommegang

Middeleeuwer en vondeling Isidoor van Aken wordt een gefortuneerd arts en ontwikkelt zich vervolgens tot bouwmeester en geheugenkunstenaar.

The Impatient Dr. Lange

The incredible story of Joep Lange's life and his unrelenting quest to end the HIV epidemic.

Publieke werken

Een mooi portret van een ambitieuze apotheker, Christof Anijs, de hoofpersoon in één van de verhaallijnen. Tegenover de plaatselijke arbeiders gedraagt hij zich graag gewichtig en doet zich voor als arts wat hem problemen met het medisch tuchtcollege oplevert.

Flauberts papegaai

Gepensioneerd arts Geoffrey Braithwaite is geobsedeerd door de Franse schrijver Flaubert en de papegaai die hem inspireerde.

Dokter Jazz

Een jonge vrouw is geïntrigeerd door het verleden en de mysterieuze dood van haar oom die in Kopenhagen een door islamitische vrouwen drukbezochte privépraktijk had voor hersteloperaties van het maagdenvlies.

De verdovers

Wanneer een psychotherapeut na een periode van rouw zijn vrouw overleed na een lang ziekbed een nieuw begin maakt met zijn professionele werkzaamheden, krijgt hij al snel te maken met een jonge patiënt, een student psychiatrie, op wie hij totaal geen grip krijgt.

Romans en (auto)biografieën van patiënten

Een reis rondom mijn schedel

Een vooraanstaande Hongaarse schrijver blijkt een hersentumor te hebben. Hij beschrijft het verloop van zijn ziekte, zijn symptomen, gedachten en gevoelens en de reactie van zijn doktoren en zijn omgeving op een nauwgezette, meeslepende manier, zonder een zweem van zelfmedelijden.

Ga je erover schrijven?

Herman Koch beschrijft hoe hij omgaat met zijn kankerdiagnose en blikt terug op ijkmomenten in zijn leven. Het is daarmee geen boek over zijn strijd tegen kanker, want hij besluit eigenlijk meteen al dat hij de kanker een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen.

Komt een vrouw bij de dokter

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. 

Vals alarm : leven met een dwangstoornis

Menno Oosterhoff toont wat er omgaat in mensen met een dwangstoornis. Hij put daarbij niet alleen uit zijn kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen ervaringen als dwangpatiënt.

Borstendraagster

Debuutroman over een vrouw van in de veertig die aan een erfelijke variant van borstkanker lijdt en over haar naaste familieleden, in het bijzonder haar dochter.

Ik ben niet kwijt

Wat er gebeurt als je de liefde van je leven langzaam kwijtraakt aan dementie

The Children Act

Fiona Maye, a leading High Court judge, renowned for her fierce intelligence and sensitivity is called on to try an urgent case. For religious reasons, a seventeen-year-old boy is refusing the medical treatment that could save his life. Time is running out.

The Immortal Life of Henrietta Lacks

Doctors took her cells without asking. Those cells never died. They launched a medical revolution and a multimillion-dollar industry. More than 20 years later, her children found out. Their lives would never be the same.

Biografieën over artsen

The Impatient Dr. Lange

The incredible story of Joep Lange's life and his unrelenting quest to end the HIV epidemic.

Bizarre medical ideas... and the strange men who invented them

This book focuses on the individuals who invented specific forms of alternative medicine. Examples are Hahnemann (homeopathy), Still (osteopathy), Schulz (autogenic training). In total, about 40 such personalities are included in the book.

Women Pioneers of Medical Research

While most laymen could recognize Florence Nightingale as the founder of modern nursing, it's doubtful they could likewise identify Louise Pearce as one of the primary researchers in the cure for African Sleeping Sickness or Anna W. Williams as the discoverer of the diphtheria antitoxin. This book profiles 25 women who have made significant contributions to medical research.

Edith and Florence Stoney, sisters in radiology

This book explores the lives and achievements of two Irish sisters, Edith and Florence Stoney, who pioneered the use of new electromedical technologies, especially X-rays but also ultraviolet radiation and diathermy. In addition, however, the narrative follows several intertwined themes as experienced by the sisters during their lifetimes. T

And How Are You, Dr. Sacks?

 Here is the definitive portrait of Sacks as our preeminent romantic scientist, a self-described “clinical ontologist” whose entire practice revolved around the single fundamental question he effectively asked each of his patients: How are you? Which is to say, How do you be? A question which Weschler, with this book, turns back on the good doctor himself.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

All our experts:

Subjects: Faculty of Medical Sciences