Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Gebruik auteursrecht in onderwijs   

Wilt u auteursrechtelijk beschermd materiaal hergebruiken in het onderwijs, bijvoorbeeld in de colleges of op Nestor/Brightspace? Houd dan rekening met de regels van het auteursrecht en eventuele kosten voor het UMCG/RUG.

Omdat het UMCG/RUG elk jaar een vergoeding betaalt voor het hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal verzoeken we u zoveel mogelijk de kosteloze mogelijkheden te gebruiken.

Kijk voor meer informatie over het beleid en de regels per bron op de website Gebruik auteursrecht in onderwijs

Let op! Overnemen kost geld

Bronvermelden

Gebruikt u werk van een ander? Zonder bronvermelding wordt dit gezien als plagiaat en geldt het inbreuktarief 

Boek, E-book of tijdschrift

Stichting UvO vraagt minimaal te vermelden uit welk boek of tijdschrift de overname komt, wat het jaar van uitgave is en uiteraard welke uitgever (naam en plaats) het werk uitgegeven heeft, evenals het ISBN nummer (in geval van boeken/e-books). 

Bijvoorbeeld:

  • Boek als bron: Alberts B et al. Essential Cell Biology. Garland Science Publishing, 2019, 5e druk, ISBN  9780393680393
  • Journal als bron: Lyke, KE. Steady progress toward a malaria vaccine, Curr Opin Infect Dis. 2017 Oct;30(5):463-470


Internet

Voor bronnen van het internet dient minimaal de titel, de maker en/of auteursrechthouder, de website van de de bron, en het jaartal te worden vermeldt. Bij Public Domain of Creative Commons licenties ook de licentienaam waaronder het materiaal is aangeboden. 
Bijvoorbeeld:

 

Geef het goede voorbeeld
Goed voorbeeld doet goed volgen! Wees een rolmodel voor studenten door de richtlijnen te hanteren van de eigen faculteit (bv. APA richtlijnen, Vancouver, Chicago, MLA, NLM). Bovendien biedt de CMB ondersteuning bij verschillende programma's zoals Refworks, Endnote en Mendeley om literatuur en data in de juiste stijl te exporteren. Kijk hier voor meer informatie over het verwerken van bronnen. 

Citing Medicine geeft voorbeelden per bron volgens de NLM richtlijnen.

Bron: Auteursrecht in de digitale leeromgeving: tips - links - handouts door Loes Hazes-Claudia Pees-Paul Gobée-Marieke Pentinga-Ine Vos.  NVMO congres 21 november 2019 Licensed under CC BY 4.0 / aangepast van origineel.

Verwijzen via een link

Via een link verwijzen naar materiaal in een digitaal tijdschrift en/of e-book (waar de CMB/UB een licentie voor heeft) mag altijd. 
Dit kan o.a. via de DOI-link, persistente link en/of verwijs naar de link in SmartCat:

Voorbeeld DOI-link in PubMed:

Voorbeeld DOI-link in artikel van digitaal tijdschrift:

Voorbeeld  

Vind open online cursusmateriaal

Merlot is een verzameling gratis en open online cursusmaterialen van kwaliteit voor en door de internationale onderwijsgemeenschap.

 

 


 
 

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

All our experts:

Subjects: Faculty of Medical Sciences