- Library
- LibGuides
- Medical Library, UMCG
- Auteursrecht in onderwijs en onderzoek
- Zelfgemaakt materiaal
Over het delen van zelfgemaakt materiaal
Wie heeft het auteursrecht op zelfgemaakt materiaal?
Stel je hebt als UMCG-medewerker bijvoorbeeld foto's of een video gemaakt, of leermaterialen. Wie heeft dan het auteursrecht? Dat hangt ervan af waar je het voor gebruikt:
- Onderwijs
Het auteursrecht ligt bij de instelling, het UMCG - Onderzoek
Voor publicaties (artikel, boek, master scriptie) ligt het auteursrecht bij de maker, voor alle andere onderzoeks-output ligt het bij de instelling
Wil je zelfgemaakt materiaal delen?
Onderwijsmateriaal
Bij zelfgemaakt materiaal voor gebruik in het onderwijs komt het auteursrecht bij de instelling te liggen waar je werkzaam bent, het UMCG (al kan de instelling het auteursrecht wel overdragen aan de maker als dat gewenst is).
Je mag als docent wel zelf bepalen onder welke voorwaarden je jouw onderwijsmateriaal deelt. Dit doe je door het materiaal een Creative Commons-licentie te geven. Zo weten anderen wat ze wel en niet met het materiaal mogen doen.
Ons advies is om te kiezen voor de meest open licentie (CC-BY 4.0) Onder deze licentie mag het materiaal hergebruikt worden, maar moet er altijd een bronvermelding bij staan met daarin de naam van de maker.
Let erop dat als er in je leermateriaal auteursrechtelijk materiaal van derden voorkomt, denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen, dat die rechten in handen blijven van die derden. Zie ook dit stroomschema multimedia.
Onderzoeks-output
Ook bij onderzoeksmateriaal ligt het auteursrecht in principe bij de instelling, behalve bij publicaties. Bij (wetenschappelijke) publicaties komt het auteursrecht bij de maker te liggen. Dit is historisch zo gegroeid en blijft ook zo. Ook bij master scripties ligt het auteursrecht bij de maker.
Je mag als onderzoeker zelf bepalen waar je je materiaal publiceert en je mag het auteursrecht ook overdragen aan een uitgever. De RUG en het UMCG moedigen onderzoekers aan om open access te publiceren, in dat geval kan de auteur vaak het auteursrecht behouden.
Lees hier meer: 'Wie krijgt het auteursrecht voor jouw publicatie?'
Data(sets): op data rust meestal geen auteursrecht, maar omdat het hier om wetenschappelijk output gaat, komen de rechten op de data bij de instelling te liggen. Meer informatie over datamanagement
Nog even over portretrecht
Bedenk ook dat als personen herkenbaar in beeld komen, er portretrecht geldt! Dan moeten de beelden óf geanonimiseerd worden, óf er is toestemming nodig (liefst schriftelijk) van de betreffende persoon.
En nog even over plaatjes gemaakt met BioRender
BioRender is een commerciële service om biomedische illustraties te tekenen en vereist dat alle gemaakte illustraties worden toegeschreven aan BioRender met de zin "Created with biorender.com". Binnen het UMCG wordt veel gebruik gemaakt van BioRender. Hoewel de illustraties in OpenAccess-tijdschriften zijn gepubliceerd onder CC-BY-licenties, mogen ze toch niet gratis gebruikt worden!
Zie dit artikel voor meer informatie
Heb je twijfels?
Dat kunnen we ons goed voorstellen. Neem bij vragen vooral contact met ons op via: auteursrecht@umcg.nl. Wij helpen je graag!