Overnemen van afbeeldingen (beeldcitaat)
Volgens het wettelijk citaatrecht in Nederland mag je een relevant en kort fragment overnemen. Dit geldt niet alleen voor teksten, maar ook voor afbeeldingen en videofragmenten. Bij het citeren van auteursrechtelijk beschermd materiaal is geen toestemming vereist van de auteursrechthebbende(n) en hoeven er geen vergoedingen aan hen te worden betaald.
Voorwaarden
Het citaat (de afbeelding in dit geval) moet:
- een onderdeel zijn van een wetenschappelijke verhandeling, nodig voor een inhoudelijk betoog in het onderwijs. Dit geldt dus niet voor grappige of leuke plaatjes die alleen dienen ter versiering.
- evenredig zijn; je mag niet meer citeren dan nodig is;
- alleen ter verduidelijking zijn, de afbeelding mag geen zelfstandige functie hebben. Dat kun je testen door de afbeelding even weg te denken, blijft de lijn van je betoog dan nog steeds overeind, dan is het een citaat
- niet gewijzigd zijn. De maker heeft het recht zich te verzetten tegen verminking of aantasting van diens werk
- afkomstig zijn van een al gepubliceerde bron. Neem dus niets over uit bijvoorbeeld brieven of dagboeken die niet gepubliceerd zijn
- duidelijk verschillen van het oorspronkelijke werk. Dat kan bijvoorbeeld door de afbeelding niet groter op te nemen dan noodzakelijk.
- altijd de bron en de naam van de maker/auteur vermelden; lees meer over bronvermelding
Maak daarnaast duidelijk dat het om een citaat gaat, bijvoorbeeld door de aanduiding 'image quotation' of ‘beeldcitaat’ toe te voegen of er een kader omheen te zetten, net zoals je aanhalingstekens gebruikt bij het citeren van tekst.
Let op: Tijdens colleges mag vrijwel alles getoond worden, maar voor Brightspace gelden restricties; lees meer over Brightspace
Wetgeving Verenigde Staten ('fair use')
In de Verenigde Staten geldt voor auteursrechtelijk beschermde werken:
Toestemming is vereist, behalve voor "fair use"-doeleinden (kritiek, onderwijs, onderzoek).
Voorwaarden voor Fair Use:
- de afbeelding wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek of educatie
- het gebruik is beperkt in omvang (in relatie tot de rest van het artikel)
- de afbeelding is proportioneel aan de analyse die je geeft
Als je aan deze voorwaarden voldoet is de kans groot dat het onder fair use valt
Verschil Nederlandse citaatrecht en fair use
Het Nederlandse citaatrecht (art. 15a Auteurswet) is veel beperkter dan fair use. Het Nederlandse citaatrecht heeft een 'gesloten systeem'. Dat wil zeggen dat citeren uitsluitend is toegestaan in de in de wet genoemde gevallen. Het fair-use principe is een 'open systeem'. Dat wil zeggen dat als aan de in de wet genoemde criteria voldaan is, fair use is toegestaan. De precieze grenzen worden door de rechtspraak bepaald. Een ander verschil is dat de Nederlandse wet spreekt over 'citeren', terwijl de Amerikaanse wet spreekt over use (gebruiken), wat allerlei soorten van verwerking (zelfs tot een nieuw werk) kan inhouden.(1)
Belangrijk: vermeld altijd de bron!
Wat neem je op in de bronvermelding:
- Naam maker/auteur
- Titel publicatie
- Afbeelding uit boek? Noteer naam uitgever, jaartal en paginanummer.
- Afbeelding van internet? Bij voorkeur de link toevoegen naar de originele bron.
- Open materiaal? Voeg dan de gebruikte Creative Commons-licentie toe. Hoe je dat doet vind je hier: Best practices for attribution
Bronvermelding mag ook een verwijzing zijn met een cijfer en dan vermelding onderaan de pagina of op de laatste slide.
Verwijs op de gebruikelijke manier naar de bron. Zie de instructies over het Verwijssysteem Vancouver van het Talencentrum van de RUG.
Afbeelding plaatsen op Brightspace / E-learning?
Wat mag wel?
- Maak zoveel mogelijk gebruik van open afbeeldingen, zie de lijsten hieronder
- Linken naar een afbeelding mag altijd!
- Uit de database UpToDate mag je onbeperkt afbeeldingen gebruiken op Brightspace.
Wat mag niet?
In het kort: gebruik per vak niet meer dan 25 afbeeldingen uit 1 gelicentieerd werk (e-book/e-journal) en niet meer dan 10 afbeeldingen van 1 maker.
Binnen colleges heb je veel vrijheid om afbeeldingen te laten zien, maar wil je vervolgens de powerpoint of video van je college op Brightspace plaatsen, dan moet je er rekening mee houden dat er beperkingen gelden voor afbeeldingen uit publicaties onder licentie, zoals e-books en e-journals. Om het toch mogelijk te maken dat docenten afbeeldingen kunnen overnemen, betaalt de RUG/UMCG elk jaar een voorschotbedrag via de zogenaamd Easy Access-regeling. Daarmee is het toegestaan om maximaal 25 afbeeldingen uit 1 werk overnemen binnen het gehele vak, dus niet per college. Dus als je in het ene college 15 afbeeldingen opneemt uit bijvoorbeeld Kumar & Clark’s Clinical Medicine, en in het volgende college binnen hetzelfde vak nog eens 11 ook uit Kumar & Clark, dan is het teveel.
Open afbeeldingen zoeken
Let op:
De links op deze pagina leiden naar collecties die voornamelijk afbeeldingen uit het publieke domein en Creative Commons-afbeeldingen bevatten. Toch kunnen er afbeeldingen zijn die auteursrechtelijk beschermd zijn. Het blijft je eigen verantwoordelijkheid om het auteursrecht van de afbeeldingen die je wilt gebruiken te controleren.
- Eerste Hulp bij Communicatie / UMCGKlik op de tegel ‘Vind een foto’.
Deze UMCG stock-afbeeldingen zijn vrij te gebruiken - GoogleVia Google is het mogelijk om te zoeken op afbeeldingen met een Creative Commons-licentie:
Kies na de zoekactie voor: 'Afbeeldingen'
Klik op 'Tools' en selecteer onder Gebruiksrechten: 'Creative Commons-licenties'
Klik op de afbeelding en dan op 'Licentiegegevens' om te zien wat er wel/niet mag met de afbeelding - Powerpoint stock afbeeldingenPowerPoint heeft een groot aantal stockafbeeldingen, picogrammen, uitgeknipte personen, stickers, video’s, illustraties en stripfiguren. Deze zijn onderdeel van het UMCG Microsoft abonnement en zijn vrij te gebruiken, maar alleen binnen Microsoft-programma's, zoals Word en PowerPoint.
Ga in Powerpoint naar: Invoegen > Afbeeldingen > Stockafbeeldingen
Medische open afbeeldingen
- Health Education Assets Library (HEAL) Collection:De Health Education Assets Library (HEAL) is een verzameling van ruim 22.000 gratis beschikbare digitale materialen voor medisch onderwijs.
- MerlotVerzameling gratis en open online cursusmaterialen van kwaliteit voor en door de internationale onderwijsgemeenschap.
Let op: niet alles mag zomaar hergebruikt worden! Zoek daarvoor in Merlot via Advanced Search naar materiaal met Creative Commons-licenties. - National Institute of General Medical SciencesDoorzoekbare verzameling wetenschappelijke foto's, illustraties en video's. De afbeeldingen en video's zijn gelicentieerd onder Creative Commons Attribution Non-Commercial ShareAlike 3.0. Met deze licentie kun je dit werk op niet-commerciële wijze remixen, aanpassen en erop voortbouwen, zolang je je nieuwe creaties onder identieke voorwaarden crediteert en licentieert.
- NLM Digital CollectionsMet de digitale collecties van NLM kun je talloze documentcollecties doorzoeken en doorbladeren: afbeeldingen uit de geschiedenis van de geneeskunde, de Eerste Wereldoorlog, de geneeskunde in Amerika 1610-1920 en nog veel meer. Je kunt de collecties ook doorzoeken op alleen afbeeldingen.
- Open-iOpen-i is een open access biomedische beeldzoekmachine die afbeeldingen uit PubMed Central-artikelen en verschillende speciale beeldcollecties doorzoekt. Het maakt substantiële zoekaanpassingen mogelijk via filters (specialiteiten, afbeeldingstype, licentietype, enz.)
- The Visible Human ProjectHet NLM Visible Human Project heeft voor het publiek beschikbare volledige, anatomisch gedetailleerde, driedimensionale representaties gemaakt van een menselijk mannelijk lichaam en een menselijk vrouwelijk lichaam. Concreet biedt de VHP een openbare bibliotheek met cross-sectionele cryosectie-, CT- en MRI-beelden verkregen van één mannelijk kadaver en één vrouwelijk kadaver.
Open afbeeldingen over specifieke onderwerpen
Anatomie:
- AnatomyToolAnatomyTOOL is een platform voor het leren en onderwijzen van anatomie dat open, op kwaliteit beoordeelde, anatomische leermaterialen en hulpmiddelen biedt.
- Clinical AnatomyAnatomielessen, afbeeldingen en interactieve simulaties, gepresenteerd op een gebruiksvriendelijke website
- The Cell: An Image LibraryAfbeeldingen van cellen, celfunctie, celstructuur en afwijkingen in verschillende organismen.
- National Cancer Institute Visuals OnlineHet National Cancer Institute biedt een verzameling aanbevolen medische beelden in verschillende collecties: wetenschap en technologie, kinderkanker, Spaanstalige afbeeldingen en diagrammen, anatomie, historische afbeeldingen en B-roll-video's.
- National Eye Institute Media LibraryDe mediabibliotheek van het National Eye Institute biedt afbeeldingen en andere media uit meerdere categorieën: oogonderzoeken en medische zorg, infographics, anatomie, laboratorium, simulaties van oogziekten, enz.
- Flickr: Specimens (Pathology)Bruto- en microscopische beelden van pathologische monsters genomen door Ed Uthman, een praktiserend patholoog in Houston, Texas. Bevat meer dan 1.000 afbeeldingen, allemaal gelicentieerd onder de Creative Commons Attribution-licentie (CC-BY).
- MedPixFree open-access online database from the National Library of Medicine including medical images
- Centers for Disease Control: Public Health Image Library (PHIL)De Public Health Image Library biedt een aantal actuele beeldcollecties over onderwerpen als griep, bioterrorisme, laboratoriumwetenschap en meer. Er zijn beeldsubsets die zijn geselecteerd voor een bepaald publiek: zorgverleners, docenten en trainers, bibliothecarissen en onderzoekers, studenten, consumenten en meer.
Zelfgemaakte afbeeldingen van patiënten
De belangrijkste regel is dat de patiënt bepaalt of zijn of haar casus voor onderwijsdoeleinden aan anderen wordt getoond. (3)
Toestemming van de patiënt is niet nodig wanneer de afbeeldingen volledig zijn geanonimiseerd. Namen, gezichten en andere identificeerbare details – waaronder tatoeages – moeten onherkenbaar worden gemaakt. (3)
Is de informatie wel herleidbaar tot de patiënt, dan is er toestemming nodig, bij voorkeur schriftelijk. (3)
De arts-docent is verantwoordelijk voor het bewaren van de patiëntgegevens en voor de beveiliging, de toegang tot en de vernietiging van de gegevens. (3)
Zet bij de afbeelding: copyright en naam instelling. Dus bijvoorbeeld: cop. UMCG
Vind afbeeldingen onder licentie
- Anatomy.tv This link opens in a new window- Ongelimiteerd aantal afbeeldingen
- Altijd bronvermelden
- Afbeeldingen niet aanpassen - UpToDate This link opens in a new windowKlinische informatiebron
- Materiaal mag onbeperkt gebruikt worden binnen Brightspace/e-learning
- Altijd bronvermelding
- Alle online anatomie-atlassenOverzicht van alle gelicentieerde anatomie-atlassen. De afbeeldingen die je hier vindt kun je gebruiken in Brightspace of colleges (met bronvermelding).
Stroomschema multimedia
Gebruikte bronnen:
- Touro College. [Internet]. Educational Tools for Your Classrom: find Media to Use. [Geraadpleegd: 2023 24 augustus]
- NYU Health Sciences Library. [Internet] Finding Medical Images : Collections of public domain, Creative-Commons licensed, and copyright-protected medical images for use in professional and academic presentations, and teaching. [Geraadpleegd 2023 24 augustus]
-
Leijssen LGJ, Linthorst GE, Geukers VG, Ploem MC. De ‘interessante casus’ en patiëntprivacy : omgaan met patiëntgegevens in het medisch onderwijs. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9458. [Geraadpleegd: 2023 24 november]