Skip to Main Content

Inleiding

Een belangrijk kenmerk van wetenschappelijke publicaties is dat ze controleerbaar moeten zijn: het moet duidelijk zijn hoe iets onderzocht is (welke methoden zijn toegepast) en welke bronnen gebruikt zijn. Daarom bevat elke wetenschappelijke publicatie bronvermeldingen (=referenties) die duidelijk aangeven welke informatie afkomstig is uit welke publicatie. Een lezer moet met behulp van de bronvermeldingen de gebruikte bronnen terug kunnen vinden.

Om die terugvindbaarheid te garanderen bestaan er regels voor de manier waarop er in referenties verwezen wordt naar gebruikte literatuur. De referenties van verschillende publicatietypen (boek, artikel, artikel in bundel) verschillen van elkaar. Het is belangrijk dat je het publicatietype herkent aan de referentie omdat je ze ook op verschillende manieren moet opzoeken in catalogi.

De afspraken over de vorm van referenties verschillen per wetenschapsgebied: de volgorde van de elementen en de lay-out en interpunctie verschillen, maar een aantal elementen moet minimaal aanwezig zijn in een referentie.

 

Boek

De referentie van een boek bevat in ieder geval: auteur, titel, jaar van uitgave, en plaats van uitgave.

voorbeeld:

Berndsen, Frank, Met alle respect: over literatuurkritiek, Groningen, 2000.

 

Artikel

Om een tijdschriftartikel terug te kunnen vinden is meer informatie nodig: je moet weten in welke aflevering van welk tijdschrift een artikel verschenen is en wat de paginanummers zijn. De referentie bevat: auteur, titel artikel, titel tijdschrift, jaargang en aflevering, paginanummers.

voorbeeld:

Voorst, Sandra van, 'Wordt vervolgd: de receptie van Nederlandse migrantenliteratuur', Neerlandica extra muros, 2007, vol. 45, afl. 1 (feb.), pag. 11-22.

 

Artikel in bundel

Om het artikel te vinden moet je weten in welke bundel het gepubliceerd is. De referentie bevat daarom alle informatie over het artikel en over de bundel. De referentie bevat: auteur artikel, titel artikel, redacteur/editor bundel, titel bundel, jaar van uitgave, plaats van uitgave, paginanummers van artikel. Voor de gegevens van de bundel staat: 'In: '. Dit onderscheidt dit type referentie van de referentie van een tijdschriftartikel. Daarbij staat geen 'In: ' voor de titel van het tijdschrift.

voorbeeld:

Ridderbos, Bernhard, 'Creating frameworks : the social function of the Ghent Altarpiece', In: Herman W. Hoen en Mary G. Kemperink (eds.), Vision in text and image : the cultural turn in the study of arts, Leuven, 2009, 33-52, 175-193, pl. 1-6.

Reference tools

The collection, safe storage and organization of literature and reference information is essential for researchers. The University Library has the ideal tools to help you.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts: