Skip to Main Content

Monografieën

Een monografie is een wetenschappelijke verhandeling over een beperkt onderwerp. Over dat specialistische onderwerp biedt een monografie veel informatie. In de exacte wetenschappen spelen monografieën nauwelijks een rol meer in de wetenschappelijke communicatie. Het verspreiden van onderzoeksresultaten en wetenschappelijke kennis gebeurt daar voornamelijk via tijdschriftartikelen. In de geesteswetenschappen ligt dat anders. Daar spelen monografieën nog steeds een belangrijke rol.

 

Het verschil tussen een monografie en een handboek

  • Monografieën hebben een beperkter onderwerp
    Als een boek als titel heeft Nederlandse literatuur, een geschiedenis is het geen monografie, maar een handboek
    Monografieën hebben vaak ondertitels die duidelijk maken wat precies het onderwerp is, bijvoorbeeld: opvattingen over de aard van het literaire werk in de Nederlandse kritiek tussen de twee wereldoorlogen.
  • Monografieën bieden een uitgebreide behandeling van het onderwerp. Een handboek streeft er naar een tamelijk volledig overzicht te geven van het onderwerp, maar omdat het onderwerp veel breder is, kan het niet ingaan op allerlei details. Dat gebeurt in een monografie wel.
  • Monografieën zijn anders dan handboeken niet bedoeld als naslagwerk om allerlei deelonderwerpen op te zoeken. Handboeken horen een uitgebreide index te hebben. Monografieën hebben deze niet. Ze zijn bedoeld om van begin tot eind te lezen.
  • Monografieën hebben andere literatuurlijsten. Een monografie heeft net als iedere wetenschappelijke publicatie noten en een literatuurlijst. Die is bedoeld als verantwoording en bewijsmateriaal. Handboeken hebben vaak een beredeneerde literatuurlijst, d.w.z. een lijst met commentaar en die is bedoeld om beginnende onderzoekers op weg te helpen.

Hoe vind je boeken?

  • via bibliotheekcatalogi

    Dit kan zijn via de catalogus van de RUG, maar ook via grotere gemeenschappelijke catalogi als Picarta en Worldcat.

     

  • via bibliografieën
    Een andere weg om boeken te vinden loopt via bibliografieën. Hierbij moet opgemerkt worden dat veel bibliografieën zich beperken tot tijdschriftartikelen. Er zijn echter ook bibliografieën die alle literatuur opnemen, zoals bijvoorbeeld ArtBibliographies Modern.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts: