Skip to Main Content

Inleiding

Handboeken zijn boeken waarin een systematisch overzicht wordt gegeven van de kennis over het betreffende onderwerpsgebied. Ze bieden een synthese van de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek op een bepaald vakgebied. Handboeken zijn bedoeld om onderwerpen in op te zoeken en hebben daarom een index of register waarmee je kunt zoeken naar deelonderwerpen. Handboeken zijn ook bedoeld om de lezer suggesties te doen voor meer gespecialiseerde literatuur en bevatten literatuurverwijzingen.

Wanneer gebruik je een handboek?
Je gebruikt een handboek om je in te lezen in een onderwerp. Als je nog niet veel kennis over het onderwerp hebt, kun je via een handboek het onderwerp verkennen, het onderwerp in de context van de tijd plaatsen en het onderwerp afbakenen.

Hoe vind je een handboek?

  • Op de studiezalen
    Bibliotheken hebben de belangrijkste gedrukte handboeken in de studiezalen staan en je kunt ze opzoeken via het indeelschema van de bibliotheek. Naarmate de collectie meer digitale werken bevat, wordt deze zoekmethode minder compleet.

     

  • Via de catalogus
    In de catalogus van de RUG kun je gericht zoeken naar handboeken. Je zoekt naar een onderwerp en je zoekt naar het het trefwoord HANDBOEKEN VORM. Via de zoekgeschiedenis kun je de resultaten van deze twee zoekacties met elkaar combineren.

 

  • Literatuurgidsen
    Literatuurgidsen geven een overzicht van het apparaat voor een vakgebied. Daar horen handboeken bij.
    De libguides zijn in feite beknopte online literatuurgidsen.

     

  • Handboeken
    Handboeken met beredeneerde literatuuroverzichten verwijzen naar oudere standaardwerken.

     

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts: