Skip to Main Content

Inleiding

Bibliografieën zijn het belangrijkste hulpmiddel bij het zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Bibliografieën richten zich op een bepaald vakgebied - het zijn vakbibliografieën - en hebben als doel het ontsluiten van de belangrijkste vakliteratuur. Vrijwel alle vakbibliografieën hebben als 'core business' het opnemen van artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften. Sommige bibliografieën geven de lijst van tijdschriften die zij opnemen in de bibliografie. Dit is voor de gebruiker erg handig. Je weet precies welke tijdschriften door de bibliografie worden gedekt. Voor wat betreft monografieën, artikelen uit bundels, websites en dergelijke voeren de vakbibliografieën een verschillend beleid. ArtBibliographies Modern is een voorbeeld van een bibliografie die alle publicatietypen opneemt. 

Het loont de moeite om informatie over de afbakeningen van een bibliografie door te nemen voor je begint met zoeken. Deze informatie is meestal te vinden onder kopjes als 'help', 'info', 'about'.

 

Bibliografieën doen veel moeite om de literatuur terugvindbaar te maken op onderwerp. De meest gebruikte techniek daarvoor is het toekennen van trefwoorden aan de beschrijvingen. Bibliografieën hebben een lijst met onderwerpstrefwoorden (subject terms, descriptors, subject headings). De gebruiker kan de lijst met trefwoorden raadplegen. Sommige geavanceerde trefwoordsystemen geven ook relaties tussen de verschillende termen. Zo'n trefwoordsysteem heet ook wel 'thesaurus'.

 

Veel bibliografieën voegen aan de beschrijving een 'abstract' toe, een korte samenvatting van de inhoud van het artikel. Het abstract is doorzoekbaar en geeft extra kansen bij een zoekactie. In vergelijking met Picarta bieden bibliografieën meer hulpmiddelen voor zoeken op onderwerp.

 

Een overzicht van belangrijke bibliografieën voor Nederlands vind je in de Libguide Nederlandse Taal en Cultuur.

 

Tot het begin van de jaren '90 verschenen alle bibliografieën in gedrukte vorm, of ze werden bewaard in de kaartenbakken van de instituten die ze verzorgden. Nu twintig jaar later, zijn vrijwel alle belangrijke internationale bibliografieën in elektronische vorm beschikbaar. De bibliotheek van de RUG heeft licenties afgesloten voor de belangrijkste bibliografieën per vakgebied.

Hoe vind je bibliografieën?

De bibliotheken van de RUG hebben voor alle vakgebieden libguides gemaakt. In deze gidsen wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste hulpmiddelen bij het zoeken naar literatuur en dus van de bibliografieën. Al deze libguides zijn openbaar, je kunt dus ook de libguides van andere vakgebieden raadplegen als het onderwerp waar je mee bezig bent daartoe aanleiding geeft.

 

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts: