Skip to Main Content

Inleiding

Naast catalogi van individuele bibliotheken, zijn er ook gemeenschappelijke catalogi waarin het bezit van meer bibliotheken is opgenomen.

 

  • Picarta bestaat uit een aantal verschillende bestanden. In de eerste plaats bevat Picarta de Nederlandse Centrale Catalogus. Deze catalogus geeft het bezit van de grote Nederlandse bibliotheken. Je kunt (tegen betaling) materiaal van andere bibliotheken aanvragen via het Interbibliothecair leenverkeer (IBL).

     

    Daarnaast bevat Picarta verschillende bestanden met tijdschriftartikelen. Een belangrijk bestand is de Online Contents, de inhoudsopgaven van tijdschriften. Deze tijdschriftartikelen zijn niet te vinden in de catalogus RUG. Via deze inhoudsopgaven komen de gegevens van de afzonderlijke artikelen beschikbaar. Er zijn geen trefwoorden toegevoegd die het zoeken op onderwerp gemakkelijker maken.

     

    De beste manier om tijdschriftartikelen te vinden is via het gebruik van een bibliografie.

     

  • Worldcatis de grootste gemeenschappelijke catalogus ter wereld. Het bestand bevat materiaal uit 72.000 bibliotheken uit 170 landen. De catalogus bevat alle materiaalsoorten: van gedrukt tot digitaal, van bladmuziek tot foto's. Het bevat ook gratis toegankelijk digitaal materiaal. Het bestand is handig als je breder wilt zoeken dan de catalogi van Nederlandse bibliotheken.

     

    De collectie van de bibliotheken van de RUG is ook opgenomen in Worldcat, net als de collecties van veel andere Nederlandse bibliotheken.

RUGlinks

Het RUGlinks-systeem is een hulpmiddel voor het localiseren van de literatuur die je via een bibliografie of via Picarta hebt gevonden. In theorie zou je bij ieder boek of ieder tijdschriftartikel zelf via de catalogus kunnen opzoeken of het boek of het tijdschriftnummer dat je wilt hebben bij de RUG-bibliotheken aanwezig is en zo ja, waar het zich bevindt.

 

RUGlinks neemt je deze taak uit handen. De RUGlink koppelt de beschrijving van de publicatie aan de eventuele full text en als die niet aanwezig is, aan een eventuele beschrijving in de catalogus van een gedrukte versie.

 

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts: