Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Informatievaardigheden Midden Oostenstudies: Antwoorden

Vraag 1 + antwoord

Je wilt alleen boeken of artikelen vinden die in Groningen aanwezig zijn/ waar de RUG toegang toe heeft. Waar kun je het beste in zoeken?

1. Een bibliografische database

2. SmartCat

3. Google Scholar

 

Het juiste antwoord:
2. SmartCat

In Smartcat kun je specifiek zoeken in het bezit van de RUG. Daarnaast kun je ook in het bezit van Nederlandse en buitenlandse bibliotheken zoeken. 

Vraag 2 + antwoord

Hoe kun je die het beste wetenschappelijke artikelen voor het vak geschiedenis vinden?

1. Met SmartCat zoek je naar de meeste tijdschriftartikelen waar de universiteit een abonnement op heeft.

2. Met Google mis je de meeste wetenschappelijke literatuur die meestal niet vrij toegankelijk is. Bovendien krijg je onzinnige resultaten.

3. Met Google Scholar vind je veel wetenschappelijke literatuur, maar kun je minder specifiek zoeken.

5. In een full-text tijdschriftdatabase zoek je alleen in de tijdschriften van de betreffende leverancier. Bovendien kun je niet heel specifiek zoeken.

 

Het juiste antwoord:

4. Historische bibliografische database. 

Met een historische bibliografische database kun je specifieker en vollediger zoeken naar wetenschappelijke literatuur over jouw historische onderwerp.

Vraag 3 + antwoord

"Met Google Scholar vind je dezelfde publicaties als in een bibliografische database"

WAAR of NIET WAAR?

 

Het juiste antwoord:

NIET WAAR.

In Google Scholar vind je deels dezelfde publicaties als in een bibliografische database.

Zoekmachines zoals Google Scholar ontsluiten slechts een zeer beperkt gedeelte van alle bestaande wetenschappelijke literatuur, omdat ze geen toegang hebben tot de gegevens die in bibliografische databases of catalogi staan. 

Vraag 4 + antwoord

Wat is waar over zoeken op internet?

1. Je kunt alle artikelen uit bibliografische databases ook met Google Scholar vinden.

2. Google Scholar is geschikt om breed te zoeken naar wetenschappelijke informatie.

3. Met de 'gewone' Google vind je ook de artikelen die in Google Scholar zitten. 

 

Het juiste antwoord:

2. Google Scholar is geschikt om breed te zoeken naar wetenschappelijke informatie. Je vindt er echter maar een deel van de artikelen die beschikbaar zijn via bibliografische databases.  

Next topic