Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Onderwerp afbakenen

Na de oriëntatiefase (Oriënteren op een onderwerp) heb je een beter beeld gekregen van de mogelijkheden van je onderwerp, zoals:

- Wat zijn de grenzen van je onderwerp?

 

- Wie zijn de hoofdrolspelers binnen je onderwerp?

 

- Waar en wanneer speelt het onderwerp zich af?

 

- Wie zijn de belangrijkste auteurs die over dit onderwerp schrijven?

 

Definieer je onderwerp zo duidelijk mogelijk. Stel vast welke aspecten van het onderwerp je wel en niet gaat behandelen. Hiermee voorkom je dat je onderwerp te breed wordt en dat je verdwaalt bij het zoeken naar informatie. Het helpt als je bij je onderwerp deelvragen formuleert. Deze deelvragen kun je weer gebruiken in het hoofdstuk Zoektermen definiëren.

Specifieker maken: voorbeeld

In dit voorbeeld laten we zien hoe je een onderwerp specifieker kunt maken:

- Onderwerp (bestaat uit een deel wat, waar en wanneer): industrialisatie in Nederland in de 19e eeuw.

- Het onderwerp is nog te breed en levert te veel treffers op. Je maakt de periode en plaats specifieker: opkomst van de industrie in de 2e helft van de 19e eeuw in de provincie Groningen.

- Dit onderwerp kan nog specifieker (plaats, periode en onderwerp): opkomst van de strokartonindustrie in Oost-Groningen tussen 1870-1900.

- Ten slotte maak je onderwerp en gebied nog specifieker: sociale omstandigheden van ongeschoolde arbeiders in de strokartonindustrie in Oude en Nieuwe Pekela tussen 1870-1900.

Wat is jouw eigen inbreng?

Meestal lukt het niet om precies die literatuur te vinden die jouw onderzoekvraag beantwoordt. Het is de bedoeling om met behulp van de literatuur zelf verbanden te leggen en argumenten te vinden om je onderzoeksvragen te beantwoorden.

{{subjectTitle}}

{{subjectGuides}}

Questions? Ask the experts: