- Library
- LibGuides
- Informatievaardigheden Archeologie
- Ik zoek een rapport
Rapporten
Organisaties, instellingen en overheden publiceren aan de lopende band rapporten, soms uitgegeven als fraaie boekwerken, soms als een simpel stapeltje papier met een nietje erdoor of gewoon online, op het internet. Rapporten zijn dan weliswaar geen wetenschappelijke publicaties, maar ze bevatten vaak wezenlijke informatie die je voor jouw onderzoek zou kunnen gebruiken.
Vaak is lastig te achterhalen wanneer rapporten zijn uitgegeven en of ze nog verkrijgbaar zijn. Bibliotheken collectioneren ook rapporten, maar zijn daarin zelden compleet. Ook in bibliografische bestanden zijn rapporten vaak moeilijk terug te vinden. We noemen rapporten en soortgelijke literatuur daarom wel 'grijze' literatuur.
Toch zijn er wel manieren om deze grijze literatuur te achterhalen.
Zoeken van rapporten
- Als je alleen een onderwerp weet: gebruik een webzoekmachine, zoals Google.
- Als je al weet van welke organisatie een rapport afkomstig is, is de website van die organisatie de eerst aangewezen plek om te zoeken.
Een andere mogelijkheid is zoeken in SmartCat. Veel belangrijke rapporten zijn ook 'officieel' uitgegeven en opgenomen in catalogi.
Het bestand GLIN (Grijze literatuur in Nederland) bevat de titels van in Nederland uitgegeven publicaties van bestuurslichamen, wetenschappelijke instellingen en daarmee gelijk te stellen organisaties.
Rapporten zoeken met Google (Scholar)
Veel organisaties plaatsen rapporten die zij uitgeven op hun eigen website. Vaak zijn deze vrij toegankelijk en zijn ze te vinden via grote webzoekmachines als Google of Google Scholar.
- Bestandstype filter: Zoek met termen die je onderwerp beschrijven en stel daarbij als filter voor bestandstype:/filetype: PDF in (via het 'advanced search' scherm). Dit zorgt voor decimering van het aantal resultaten én beperking tot de belangrijkere bronnen.
- Site filter: Als je weet welke organisatie voor jou belangrijke rapporten laat verschijnen kun je ook een filter 'site:' instellen waarbij je de domeinnaam van de website opgeeft, bijvoorbeeld site:unep.org voor het milieuprogramma van de Verenigde Naties.
- Rapportaanduidende zoektermen: Als je toch nog te veel vindt, kun je toevoegen dat je op zoek bent naar rapporten. Voeg bijvoorbeeld aan je zoekactie toe: rapport OR report OR onderzoek OR investigation.